Hlavní obsah

Co je Halloween

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Halloween je původně keltský lidový svátek. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Je známý jako den čarodějnic. Jeho historie sahá až do doby před naším letopočtem.

Článek

Den 31.10. byl hranicí mezi dvěma periodami, letem a zimou. Keltové tento den vnímali jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Lidé před svými domy staví malé oltáře, zdobí je dýněmi a zapalují svíčky.

300 let před Kristem držela jedná tajná kněžská společnost pod svou nadvládou keltský svět. Každý rok 31.10., v den Halloweenu, oslavovali na počest svého pohanského božstva Sambain, festival smrti. Ti kněží chodili dům od domu a žádali pro svého boha dary, nejednou i lidské oběti. V případě odmítnutí vyslovovali nad daným domem kletbu smrti. Odtud pochází výraz Trick nebo Treat (zlořečení nebo dar). Jasněji řečeno: když ne dar, tak kletba.

Na cestu si kněží svítili vydlabanými řepami, vyřezanými do podoby tváře. Uvnitř hořela svíčka vyrobena z lidského sádla, které pocházelo z předchozích obětí. Řepy představovaly ducha, který jejich kletby působil účinnými. V 18. a 19. století se tento zvyk dostal do USA, kde byly řepy nahrazeny dýněmi. Duch, který v těchto lampách přebývá, byl nazván Jock, později Jack, z toho Jack-o-lantern. Původ Halloweenu je úplně pohanský a nemá žádnou souvislost s křesťanským svátkem. Halloween se slaví vždy večer 31.10., tedy den před svátkem Všech svatých. Navíc je známo, v USA, Austrálii i jinde, vykonávají satanisté tuto noc rituální vraždy. Tedy když naše děti vedeme do slavení Halloweenu, oblékání Mašek, zda se to nevinné a směšné. Ale považte, že už malé děti zasvěcujeme satanovi. Vždyť my mu dáváme malé děti, aby se jich zmocnil a přetvořil všechno krásně na zlé. Ďábel se chce zmocnit srdcí těch nejmenších a nejkrehčích. Děti zmrzačené nebo zabité během Halloweenu nejsou náhody. Jsou to obětí pro satana. Je to svátek satanistu. Jsou to obětí satanistu. Je opravdu rozumné otvírat mu dveře?

Navíc

Navíc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám