Hlavní obsah

Jak na prezidentské volby – návod pro nevoliče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jitka Moody

Skoro polovina voličů je nerozhodnutá, když přijde na prezidentskou volbu. Je devět reálných kandidátů, ale doopravdy se vybírá ze tří z nich. Prosím, nenazvěte mne expertem, protože jde o velmi zprofanované slovo. Ale mám k tomu co říct pár slov.

Článek

Zatímco politický marketing v případě kampaní jednotlivých stran například do parlamentu fakticky nefunguje (téma třeba pro příště), u prezidentských voleb přímou volbou je to přesně naopak. Dá se s lehkou nadsázkou říct, že prezident je čistá PR, marketingový produkt a vyprofiluje se během svého působení na Hradě. Pokud vůbec, že.

Nutno říct, že průměrně informovaný volič to ani letos nebude mít snadné, ať už má na klopě jeden z koaličních odznáčků, nebo spíš fandí opozici.

Doba, kdy prezidenta České republiky nám všem přikleplo zasedání osazenstva „moudrých“ Poslanecké sněmovny v nadšeném rozhodování mezi Václavem Havlem a Václavem Havlem, jsou naštěstí nenávratně pryč. Trochu mi chybí to porevoluční opojení svobodou, ta naděje, byť nebyly doprovázeny žádnou vizí. I jako konzervativní volič nemůžu té době odepřít emoce, které bych si ráda u některého prezidentského kandidáta připomněla. V té době stála většina národa za Havlem a dokonce mu odpustila i jeho pohrdavé označení „Čecháčci“, které měl pro nás všechny. Ne, Havel není tak špatný, jak ho někteří s gustem ostouzejí, ale určitě nebyl ani tak skvělý, jak si ho různí stavěči laviček chtějí představovat.

V roce 2023 budou voliči České republiky vybírat z devíti kandidátů, ale ve skutečnosti jsou stěžejní a tedy zajímaví pouze tři z nich. Nerudová, Babiš, Pavel. Ještě před měsícem nemělo celých 44 procent českých voličů svého favorita. Tím pádem všechny předvolební preference jsou spíše věštěním z čajových lístků, ale dá se očekávat, že se v čele preferencí až do půlky ledna budou předhánět pouze tři jmenovaní.

Má stát v čele Česka žena?

Teoreticky to zní skvěle, prakticky to hodně pokulhává. Proč? Protože Bůh, nebo chcete-li příroda to tak chtěla, že ženy jsou emotivnější než muži. Pořád mám osýpky z toho, jak britská premiérka Theresa May fňuká jak malá holka při předávání svého úřadu. V téhle turbulentní době raketové inflace, ostrého vyhranění společnosti na dvě nesnášenlivé skoropoloviny a války jen za humny by to chtělo, aby prezident, pokud nemá být čistě jen hezkou fotkou na zdi, dokázal udržet nervy na uzdě, byl nestranný a moudrý.

Jistě, můžete se ušklíbnout a utrousit „…a co Zeman“? Ten byl volen v jiné době, vzpomínáte?

Danuši Nerudovou nejde přehlédnout na Twitteru a ještě jsem nezaznamenala jedinou myšlenku. Nemyslím chytrou myšlenku nebo vtipnou myšlenku. Nemyslím zajímavou myšlenku. Prostě myšlenku. Úplně všechno jsou jen kýčovité fráze. Fakticky. Bez výjimky.

Tak se na to pojďme podívat. Headline „Změna, která nastartuje Česko“ vůbec, ale vůbec nic neznamená. Když si krapíte zagooglíte, tak najdete její, fakt nevím, jak to nazvat, názory?, kdy říká „Potřebujeme hlavu státu, která má schopnosti a energii stát v ekonomicky nelehké době na straně lidí. Všichni si zasloužíme naději na lepší časy.“ A taky: „Potřebujeme hlavu státu, která se nebude bát uchopit celou řadu výzev, před kterými jako země a společnost stojíme.“ To můžu křičet na Václaváku a nikdo a nic mi neporozumí.

Vlastně je to prosté.

Pokud jste mladí, milujete svůj marxismus a nenávist ke kapitalismu, pokud máváte pirátskou vlajkou na pozdrav, může se vám zdát jako zajímavou volbou. Pokud máte rozum, poohlídnete se dál.

Pavel nebo Babiš?

Jestli to máte tak, že buďto jste proti vládě a volíte Babiše, nebo jste provládní a volíte Pavla, nemůžu vám pomoct. Pokud tu věc mezi ušima občas používáte, pojďme se podívat, jaké máme možnosti.

Je to ironie, ovšem ani trochu vtipná, že pokud zrovna nemáte rádi bývalé komunistické kádry, zbývá vám jen extrémní levicí opěvovaná Nerudová. Osobně je mi komunismus vysloveně odpudivý a nejde jen tak přejít ty milióny nešťastníků, které má tato zrůdná ideologie na svědomí. Můžete se přetahovat o tom, jestli spíš překousnete ideově věrného rozvědčíka nebo oportunistu, který to podepsal StB. Osobně prostě tento aspekt zkrátka radši pominu, abych se posunula dál.

Upřímně, pokud se mi tu začnete ohánět vzhledem a úsměvem, pošlu vás k šípku. Tohle je o politice a ne o volbě miss, která v bikinkách zašveholí cosi o světovém míru.

Čili je to nakonec o volbě prozápadní nebo středoevropské.

Prozápadní, s tím musíte nadšeně přijmout veškeré změny, které za posledních dvacet let postihly tolik obdivovaný Západ. Multikulturu spojenou s bezprecedentní kriminalitou mimoevropských migrantů a woke kulturu, kde pokud se rozhodujete mezi zájmy všech žen nebo necelým procentem trans, minorita vítězí. Je jedno, že se ženy a hlavně děti bojí chodit na toalety, kam chodí muži s pronouns „she“ or „they“, dokonce i když je to týpek usvědčený ze sexuálního napadení. To jen namátkou. Je to vize Západu, kde politická korektnost pomalu potlačuje svobodu slova a oslavuje vše, co není bílý heterosexuální chlap. Tohle všechno přijměte a pak můžete volit generála se vztyčenou bradou. A ano, vím, že pro některé je to snadná volba.

Upřímně, slyšela jsem mluvit anglicky Pavla, Fialu i Babiše. Fiala je z nich nejhorší, Pavel nejlepší. Pokud je to pro někoho podstatné. Babišova angličtina je ovšem úplně v pohodě, lepší než jeho čeština. Fialovi by měli nařídit mluvit pouze tak, jak mu zobák narostl.

Zdá se, že jedinou volbou pro vás, pokud nejste voliči současné vlády, je Andrej Babiš. Jenže, je to tak opravdu? A je to to nejlepší? Babiš bude v mírné opozici Evropské unie a všeho, co česká opoziční scéna nesnáší na Západu, ale jen tak dlouho, dokud to bude vyhovovat jemu osobně. V roli premiéra Babiš důsledně hájil zájmy středoevropské V4 a ohrazoval se proti všemu, co česká majorita žádá, ať už je to přijímání ilegálních migrantů z kulturně nekompatibilních zemí či prosazování zdrojů energie, které jsou pro nás nejen ekonomicky nejvýhodnější, tedy jádro. To nejzávažnější, tedy Green Deal, který má potenciál úplně zlikvidovat český průmysl a českou ekonomiku, ovšem nezastavil. Vědomě mu křivdíte, pokud mu vyčítáte mrtvé, které padly za oběť Covidu. Možná nemůžete jinak. Většina ve světě vládnoucích v té době svůj boj prohrála a byla nahrazena opozicí. Proč být výjimkou, že. Jenže nejde popřít, že Babiš je trestně stíhaný a musíte být nejen skalní volič, ale úplně hluchý, když ho slyšíte spatra mluvit a opravdu trochu tušíte, o čem je řeč.

Nemám pro nikoho jasnou volbu. Jen apel, pokud mi ho dopřejete. Volte rozumem. Volte tak, abyste za rok, dva, nepřemýšleli o tom, kde jste udělali chybu. Slovenka Čaputová z 60 procentní oblíbenosti klesla na 40, ale i tak je druhou nejoblíbenější političkou. To ale ani trochu není důvod volit Nerudovou. Biden porazil půlkou Ameriky a všemi médii nenáviděného Trumpa, aby se nejspíš dočkal odvolání kvůli mentální nedostatečnosti. Pochopitelně, nepředbíhejme. Je to důvod volit Pavla nebo proti Pavlovi?

Ovšem, pokud jste se jen z „všechno jen ne Zeman“ pouze posunuli k „všechno jen ne Babiš“, musím se ptát. A není to málo, soudruzi?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám