Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mistrovství světa v lovecké kulové střelbě právě začalo. Koná se v Namibii, Otjiwarongo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Mrázková

Český reprezentační tým dnes startuje pod hlavičkou České asociace lovecké kulové střelby. Zajímavá a tradiční disciplína ve střelbě puškou.

Článek

Jako i na minulých šampionátech má Česko svoje želízka v ohni. V minulých ročnících patřil český reprezentační tým k favoritům soutěže a jistě je tomu tak i letos.

Právě dnes šampionát začíná.

Místem konání je Namibie, pro nás velmi exotické a nevšední prostředí, což našim střelcům situaci jistě neusnadní. Orientace v přírodním terénu, který je velmi odlišný od toho našeho, není hračka.

Co je to vlastně za disciplínu

Jedná se o střelbu puškou na středně dlouhé vzdálenosti cca do 400 metrů na terče ve tvaru skutečných zvířat. Asi největším oříškem je to, že terče jsou v neznámé vzdálenosti a střelec je vidí až bezprostředně před startem dané disciplíny.

Tedy si je nesmí předem nijak změřit, dokonce ani prohlédnout.

Vlastně je to těžší než reálný lov v tom ohledu, že běžně nic lovci nebrání, aby použil dálkoměr.

Disciplína je atraktivní tím, že vyžaduje znalosti a dovednosti z více oborů.

Zejména je nutno něco vědět o balistice, nemalou roli hraje také schopnost pracovat s odhadem větru.

Ale nenechte se mýlit, to všechno se zvládne naučit i laik, jehož oborem je cokoli jiného.

Dobrým střelcem se člověk nestane obratem. Ale zkusit si svoje schopnosti pod dozorem zkušených střelců na některé ze střelnic naše zákony občanům umožňují.

Den otevřených dveří.

Jednou ročně pořádá Česká asociace lovecké kulové střelby den otevřených dveří poblíž Žďáru nad Sázavou, kde se Vám budou věnovat ti nejlepší střelci.

A co myslivci?

I pro zkušeného myslivce může být účast v seriálu závodů v České republice zajímavou výzvou a možností se dále zdokonalovat. A navazovat další kontakty.

Relativně malá, ale stále se rozrůstající komunita střelců lovecké kulové střelby je mimořádně přátelská, což není v jiných sportech zdaleka samozřejmostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz