Hlavní obsah
Umění a zábava

Jak šla koza ke kozlovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můj tatínek byl furiant, což se celý život projevovalo tím, že měl nápady, ze kterých jsme občas byli všichni kapku paf…

Článek

Můj tatínek pocházel ze staré selské rodiny a z kraje pod Pálavou. Nevím, zda to bylo sluncem, vínem nebo povahou, ale veselo s ním bylo skoro pořád.

Doma jsme měli všechnu možnou „havěť“ a ještě pořád slyším v uších znít jeho slova - na talířku ti to nesmrdí, co? To když jsem ohrnovala nos nad smradem jdoucím z chlíva a nebo nad tím, že jsem musela přeskakovat přes slepičince.

Žádnej nápad na zvelebení jeho „zvěřince“ mu nebyl cizí, a tak když přišel s tím, že se koupí koza, už se ani nikdo neodvažoval nic namítat.

Stalo se, koupila se koza a já si vyslechla „kázání“ o tom, jak je tu super, protože kozí mléko je zdravé . No jo, jenže aby koza dávala mléko, musí mít nejdřív kůzlata. Ale samo se jí to asi nestane a tak se sháněl kozel. Od jednoho podobně postiženého kamaráda se tatík dozvěděl, že dobrýho koza mají ve vedlejší dědině. No fajn, jenže jak tam k němu tu kozu dostat?

A tak tatínek rozhodl, pojede škodovkou. Auto, v té době výdobytek komunistického blahobytu Škoda 120 GLS, je pro kozu to pravé. A protože tatík uměl řídit tak leda vůz s koňmi, protože jak říkával, chlupatej benzín je zadarmo, zavelel, že řídit bude můj muž. Dali tedy kozu do kufru auta a chystali se vyjet. Možná se teda chystali vyjet ti dva lidští pasažéři, koze se to ovšem nezdálo a tak kopala v kufru, až se plech nadzvedával. To už se nezdálo ani tatínkovi, a tak zavelel, že koza půjde dozadu na sedačky.

Jenže než se pánové stačili usadit na svá sedadla, koza hup a už seděla vpředu. Naštěstí teda ne za volantem… tatík sedl dozadu za kozu, ale pak mu došlo, že by to mohl být malér a na chvilku vysedl a vrátil se s šátkem… uvázal ho koze na hlavu a prohlásil, že by se lidé v protijedoucích autech mohli nabourat, kdyby viděli, že proti nim asi jede čert a tak vyjeli…

Abych to nenatahovala… byli tam u toho kozla víckrát, za řidiče byli i mí bratři, tatínek tu radost jezdit s kozou na výlety dopřál všem. Až po několika jízdách prohlásil, že je ta koza stará pracovnice nejstaršího řemesla, teda on to řekl krátce a jadrně, že nechce trkat, ale akorát se vozit v autě. A bylo. Popravdě, nakonec ta kůzlata byla… ale to je na další povídání…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám