Hlavní obsah
Prezidentské volby

Filipika proti misomusům. Jsou levicoví voliči právě ti misomusové?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Facebook: Zdeněk Škromach

Levicoví voliči váhají, koho volit. Je pozoruhodné, že pro někoho je tato otázka úplně zcestná. Na internetu lze najít, že levicové spektrum bude volit Babiše, jenž ztělesňuje přesný opak.

Článek

Levicový představitel a kandidát Josef Středula se vzdal své kandidatury a veřejně podpořil Danuši Nerudovou. Středulova geneze a jeho kampaň se zakládala na tom, že rozumí lidu a dokáže sjednotit tábory, které se mezi sebou přou. Pan Středula chtěl kandidovat na základě sesbíraných podpisů, jež sbíral několik měsíců. Ty ovšem neodevzdal, místo toho se odhodlal oslovit senátory, jejichž podpisy uplatnil a odevzdal na Ministerstvo vnitra.

Den před debatou na ČT byl pan Středula na sjezdu ČSSD v Brně, kde nemluvil o své kandidatuře, ale mluvil o tom, s čím se vypořádávají české domácnosti, co lidé pociťují a jaké mají potíže. Středula si notoval se Šmardou, ale je otázkou, zda ČSSD věděla, či zda tušila, že Středula následující den odstoupí z kandidatury.

Na sociálních sítích sklidil pan Středula za své odstoupení kritiku, důkazem jest komentářová sekce, která se s ním vypořádala nemilosrdně, leč zaslouženě.

Byl Středula potenciálním představitelem levicového spektra, když si nechal účtovat focení za několik set tisíc? Ne, nebyl a nikdy nebude. Středulovy přešlapy jsou viditelné a samozřejmě pan Středula zklamal levici, protože se nechal ovlivnit penězi a bylo vidět, že mu na lidech nezáleží.

Do druhého kola postoupil Babiš a Pavel a řada levicových voličů stojí před schismatem, koho volit. Na jedné straně stojí pan Babiš, jemuž jde o své zájmy, a vesměs ztělesňuje přesně to, čeho by se levice měla vyvarovat. Přesto člověk narazí na výroky, kde je silně adorován Babiš místo Pavla. Druhého zmíněného nemá levicový volič v lásce, protože nevyzdvihuje levicová témata, i když pro druhé kolo kampaň upravil. Pavlovi je také předhazována minulost, o co vtipnější je, že levicovým voličům vadí NATO a jeho angažovanost v armádě.

Témat levice je spousta, ale je nutné říci, že pan Pavel dokáže na taková témata reagovat a vyjadřovat se k nim, zatímco panu Babišovi jde o jeho zájmy a lidé jsou mu lhostejní. Pan Babiš je silně opojen mocí a jistě mu chybí, že není v řídicí funkci, ale pan Babiš se snaží do veřejného prostoru vnášet levicová témata.

Proč by mělo levicové spektrum volit pana Babiše? Mimoparlamentní strany podpořily pana Babiše, takže vzniká domněnka, že levice bude volit kapitalistu, proti němuž by se ideálně měla vymezovat.

Koho by měl teda levicový volič podpořit? Jestliže chce podpořit pan Babiše, nelze takové lidi brát vážně a spíše se pousmát, že historii levicových hnutí a stran nezná. V případě podpory pana Pavla, jenž není samozřejmě představitel levice, dokáže levicový volič zvolit někoho, kdo aspoň nevyužívá svou moc ve svůj prospěch. Nezodpovězenou otázkou stále zůstává, zda by vůbec měl nově zvolený prezident sjednocovat tábory a měl se snažit o zmírnění nesnášenlivosti ve společnosti.

Pan Středula stojí také před těžkým rozhodnutím, neboť se mu příčí minulost obou kandidátů. Hodí prázdnou obálku a bude levicové voliče přemlouvat k témuž rozhodnutí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám