Hlavní obsah
Názory a úvahy

220 mld. dolarů za 0 bodů - fotbalové faux pas a společenský konflikt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Twitter/DW Sports

Ilustrativní foto: Manuel Neuer s duhovou páskou

Nejdražší MS ve fotbale v historii (s cenou okolo 5,3 bilionu korun) se s příchutí krve a novodobého středověku koná v těchto dnech v Kataru. Málo lidí přehlédne, když se po čtyřech letech koná největší fotbalový svátek.

Článek

MS ve fotbale je kulturně-sportovní slavnost, kterou zhlédne až polovina celosvětové populace. Fotbalové reprezentace, které si účast vybojovaly v kvalifikacích, se spolu s různými barvami oplývajícími nadšenými fanoušky z celého světa sjíždí do místa dění uctít Boha nejsledovanějšího sportu. Tentokrát se však MS koná v zemi, kde jediný přijatelný Bůh je Alláh. A je to znát jak na hřišti, tak na pořadatelství. Domácí Katar měl coby pořadatel jistou účast, která je jeho první v historii. Za onu závratnou částku 220 mld. dolarů se domácí reprezentace zapsala do historie jedním vstřeleným gólem na MS a ziskem bodů rovným nule. Úvodní zápas navíc provázel předčasný odchod fanoušků z tribun, takže ve druhém poločase byla kulisa srovnatelná s průměrně navštěvovaným týmem z okresního přeboru.

Na společensko-politickém poli se odehrává další zápas - mezi místními (domácí) a západními (hosté) hodnotami. Zde ovšem oba týmy prohrávají - domácí z hlediska lidskoprávního, hosté z hlediska společenského. Je k zamyšlení, proč jsme se rozhodli zaprodat své hodnoty a udělit pořadatelství zemi, která s přistěhovalci a de facto procentuální většinou svého obyvatelstva nakládá jako s novodobými otroky. Ale peníze vždycky byly až na prvním místě…

Pořadatelství MS ve fotbale je čest a jakási výsada ukázat své postavení, své poselství světu. Poselství Kataru, který nerespektuje ženy, menšiny a pošlapává hodnoty lidského života a svobody jednotlivců, je ale poselstvím hostujícího týmu, který se sám takto rozhodl při volbě pořadatele. Zároveň se však nedá ani říci, že by tato volba reflektovala názory a přání hostujících fanoušků. Přitom MS ve fotbale je událost, která je kulturním svátkem sdružujícím celý svět bez ohledu na původ, národnost, rasu, náboženství. Jsou to fanoušci v různě barevném oblečení, dresech či hávech z různých koutů světa, kteří do tohoto rozpolceného světa vnáší pocit jednoty a radosti díky lásce k něčemu tak jednoduchému, jako je míč kutálející se po trávě. A právě to je něco, co z letošního pořadatele, Kataru, nelze cítit.

Je správnou cestou nasazení duhové pásky a nápisů na podporu různých obyvatel světa v místě, kde jsme se neměli ocitnout? Není to pokus uhasit foukáním požár založený vlastníma rukama? Věřím tomu, že celosvětový převládající trend svobody každého člověka vidí i v Kataru a že postupně i tam pochopí hodnotu lidského života bez rozdílů. Obávám se ale, že to nebude způsobeno našim popuzováním a pobuřováním tamních elit, abychom ukázali, že jen my a naše moderní a nedotknutelná západní společnost máme pravdu ve všech otázkách od grilované vepřové krkovice až po otázku lidských práv.

Vlastně ani my nejsme dokonalí, naše civilizace má na rukách krev a podobné prohřešky proti lidskosti. Rovnoprávnost nám také kdysi byla cizí a např. volební právo žen bylo v některých evropských zemích ustanoveno až v 70. a 80. letech 20. století, tedy zhruba před 50 lety. Na civilizaci postavenou na křesťanských základech je to úctyhodný výkon, když vezmeme v potaz, že Křesťanství je zhruba o 600 let starší než Islám. Můžeme si tedy přát, aby se arabské země v tomto ohledu učily rychleji, než jsme se učili my, aby lidská práva v zemích jako je Katar měla své místo dříve než až v 27. století.

Bohužel zde již nejspíš nebudu, abych mohl porovnat naši dnešní kulturu s tamní budoucí. Alespoň se tedy zkusím oprostit od těchto nepříjemných skutečností a podívám se na zajímavé zápasy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám