Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Bazilišek: Od mýtu po realitu – odhalte tajemství záhadného tvora!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E (vytvořeno umelou inteligencí)

Bazilišek - mytická bytost s jedovatými slinami a smrtícím pohledem. Představíme vám ho jako démonického tvora dávných legend, tak v roli skutečného živočicha obývajícího jihoamerické lesy.

Článek

Legendy popisují několik oblastí, v nichž může být bazilišek nebezpečný člověku. Jeho sliny jsou prý smrtelné. Vypráví se, že obsahují jed, který může způsobit mrtvolnou ztuhlost všech končetin. Odtud možná pochází i legenda o baziliškově pohledu, který dokáže hypnotizovat.

V dávných dobách kolovaly mezi lidmi zvěsti, že mláďata baziliška se rodí z vajec černých kohoutů, která neobsahují žloutek a byla snesena v noci, když byl na obloze Sirius. Pokud prý takové vejce spatřila ropucha, zamilovala se do něho a do hnízda snesla další vejce. Baziliščí jed však její mláďata zahubil a ropucha se starala jen o něho. V dospělosti prý může tato démonická bytost dosahovat velikosti koně, potuluje se po kraji, chrastí šupinami, žere dobytek a svým smradem zamořuje okolí.

Zdálo by se, že tato hrůznost a démoničnost činí baziliška neporazitelným. Opak je ale pravdou. V pověstech najdeme přinejmenším dvě zaručené metody, jak se ho zbavit. Bazilišek prý nesnáší pach lasičky, a proto stačí jeho mláďata nalákat do její nory a tu ucpat. I kohoutí kokrhání má být pro něho nebezpečné, a to proto, že mu způsobuje smrtelné křeče. Báby kořenářky pak tvrdí, že proti jeho jedu pomáhá odvar z routy nebo vlčí oměje.

V souvislosti s baziliškem existují ještě další legendy. Jed tvora byl prý oblíbený zvláště mezi profesionálními vrahy. Pokud se vám bude o baziliškovi zdát, čekají vás velké starosti a zármutek. Na druhou stranu popelu ze spáleného baziliška je připisována schopnost znásobit majetek a bohatství.

Zmínku o baziliškovi nacházíme i v pověsti o Bruncvíkovi. Po smrti knížete Žibřice se vlády ujal jeho syn Bruncvík, který se později s družinou rytířů vypravil do světa. Jako jediný z výpravy přežil útrapy Jantarové hory, odkud se dostal na neznámý ostrov. Zde se stal svědkem souboje draka a lva. Bruncvík pomohl lvovi a ten se stal jeho společníkem a dobrým pomocníkem. Pomohl mu i v boji proti draku Baziliškovi, kterého slíbil Bruncvík zabít a osvobodit tak dceru krále Olibriuse. Tolik úryvek, v němž vystupuje bazilišek z legendy zaznamenané ve Starých pověstech českých Aloise Jiráska.

A kdo je bazilišek ve skutečnosti? Plaz patřící do čeledi leguánovitých, jehož celková délka dosahuje 80 cm. Domácím prostředím baziliška jsou sladké vody v jihoamerických listnatých a smíšených lesích, kde samice klade 4–17 vajec. V případě nebezpečí dokáže živočich vyvinout rychlost přesahující deset kilometrů v hodině. Přitom se pohybuje na zadních končetinách a rovnováhu udržuje ocasem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz