Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dalibor Janda: Tragédie ve stínu úspěchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Dalibor Janda s dcerou Jiřinou Annou v hudebním klipu Pátý perný den

Životní cesta zpěváka Dalibora Jandy, ikony české pop music, poznamenaná osobními zkouškami včetně tragické ztráty syna a vážných zdravotních problémů v kontrastu jeho hudebních triumfů.

Článek

Populární český zpěvák a skladatel Dalibor Janda oslavil v březnu loňského roku své sedmdesáté narozeniny. Svou hudební kariéru začal budovat pod svým původním jménem Václav Janda už na konci 70. let. V 80. letech, kdy jeho popularita prudce stoupala, začal používat křestní jméno Dalibor. V letech 1986 až 1988 dokázal třikrát po sobě vyhrát v prestižní anketě Zlatý slavík a stal se tak jediným zpěvákem, který v této soutěži čtyřikrát překonal Karla Gotta. Mezi jeho nejznámější alba patří „Hurikán“, „Kde jsi?“, „10 prstů pro život“ a mnoho dalších.

Za svou kariéru nazpíval více než sto padesát písní, přitom jde, až na pár výjimek, výhradně o autorské nahrávky. Vydal třiadvacet alb (včetně kompilací), získal devět Zlatých a dvě Platinové desky. Z historického pohledu tak Dalibor Janda patří k našim komerčně nejúspěšnějším interpretům v oblasti pop music. Jeho alba si opatřilo více než dva miliony diskofilů.

Dalibor Janda se narodil ve vesničce Drahotuše u Hranic, kde do svých 25 let pracoval jako strojní zámečník a kde také založil vesnickou kapelu, se kterou chtěl uspět u posluchačů v okrese. Kamarádům pak tvrdil, že jednou bude slavný. A aby se této touze přiblížil, přestěhoval se Prahy, kde zpočátku pracoval jako údržbář letištních ploch na Ruzyni a kde také potkal svoji nynější manželku Jiřinu, která tam pracovala jako pozemní letuška. Netrvalo dlouho a byla svatba. Z ní vzešly dvě děti - Dalibor a Jiřina Anna. Bohužel syn Dalibor v roce 2003 tragicky zemřel, když ve svých 21 letech spáchal sebevraždu skokem z pražského Nuselského mostu. To byla pro rodinu velká rána, a jak později zpěvák v pořadu České televize 13. komnata uvedl, byla to i velká zkouška soudržnosti zbytku rodiny. Jemu osobně pomohlo, že se začal více věnovat dceři, která s ním dnes koncertuje.

Janda je také známý svým charakteristickým chraplavým hlasem. Ten mu ale v počátcích kariéry dělal problémy. Někteří straničtí funkcionáři totiž poukazovali na to, že takový hlas není socialistický. Přesto se na hudební scéně prosadil a v roce 1990 dokonce vystoupil na prestižním hudebním festivalu v Sanremu v Itálii. Festival v té době slavil 40. výročí a Dalibor Janda tak zpíval po boku takových hvězd, jako je Liza Minnelli, Rod Stewart, Tina Turner a Depeche Mode.

Po sametové revoluci se zpěvák stáhl ze scény, ale zůstal aktivní v hudebním průmyslu. V roce 1990 založil hudební vydavatelství Hurikán. V té době však odmítal spolupráci s velkými hráči hudebního trhu, a to nebyl zrovna dobrý krok. Zmizel z médií a jeho písničky se přestaly objevovat na playlistech řady rádií. Nadále ale vydával alba a kompilace. Mezi jeho pozdější alba patří „Jen ty samotná a já“ (1990), „Povídání s písničkami“ (1991), „Co se má stát, to se stane“ (1992) a „V lásce nejsou mapy“ (1994). Jeho nejnovější album „Někde v zemi nad zemí“ bylo vydáno v roce 2016. Zůstal tedy hudebně aktivní i po roce 1989​​. Dnes bydlí na severovýchodě Prahy v Třeboradicích v domě s rozlehlou zahradou, která je plná jezírek, soch a různých druhů rostlin a stromů.​

​​Dalibor Janda zažil v posledních letech i řadu zdravotních problémů. V roce 2021 prodělal důsledku vysokého cholesterolu infarkt. Při převozu do nemocnice prý dvakrát „prošel na druhou stranu“, čímž chtěl naznačit, že zažil situace velmi blízké smrti. To ho přimělo zásadně změnit svůj životní styl. Začal se více věnovat péči o své tělo, upravil jídelníček, zhubnul a začal sportovat. Nyní přistupuje k životu pokorněji a snaží se více odpočívat a trávit čas se svými blízkými. Nicméně další zdravotní komplikace, se kterými se ve svém životě musel vypořádat, byly vážné problémy s obratli. V roce 2023 pak kvůli zdravotním problémům spojeným se zánětem v krku odložil koncert v Banské Bystrici. Nicméně, podle nejnovějších fotografií, je nyní zpěvák ve formě a plný energie.

​Dalibor Janda nadále aktivně vystupuje a koncertuje, přičemž na svých vystoupeních nezapomíná na své největší hity, mezi které patří „Oheň, voda, vítr ví“, „Kde jsi“, „Hurikán“ nebo „Žít jako kaskadér“.​ Své nedávné sedmdesátiny oslavil velkolepým koncertem v pražské Lucerně, na kterém ho podporovala manželka, dcera Jiřina Anna a jejich milovaný pes.

Již tuto sobotu večer odvysílá Česká televize premiéru životopisného dokumentu Dalibor Janda - oheň, voda, vítr. Film byl natočen k oslavě sedmdesátých narozenin tohoto populárního zpěváka. Režie se ujal Jindřich Procházka, který s Jandou spolupracoval více než 40 let. Dokument je otevřeným pohledem na zpěvákovu kariéru a život, přičemž obsahuje i citlivé výpovědi o náročné cestě zpět na pódia a o osobních tragédiích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dalibor Janda

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz