Hlavní obsah
Vtipy, koláže, karikatury

Jiránkův fór: Kdo byl Jan Hus?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Jan Hus je klíčová postava českých dějin, která má své místo i ve školních osnovách. Nahlédněte prostřednictvím našeho vtipu do jedné hodiny dějepisu, kde se právě probírá jeho význam a odkaz.

Článek

Jan Hus byl český teolog a reformátor, který žil na přelomu 14. a 15. století. Narodil se v Husinci kolem roku 1370 a proslavil se jako kazatel v Betlémské kapli v Praze, kde ostře kritizoval zkaženost katolické církve. Jan Hus bojoval za návrat k původním křesťanským hodnotám a zdůrazňoval důležitost Bible jako hlavní autority. Jeho odvážné myšlenky a snaha o nápravu církve vedly k jeho odsouzení za kacířství a upálení na hranici 6. července 1415 v Kostnici. Husovo učení a mučednická smrt z něj udělaly národního hrdinu a významnou postavu evropské reformace. A právě v těchto dnech si připomínáme 610. výročí od jeho upálení.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Líbil se vám tento vtip? Znáte nějaké další vtipy s historickou tématikou? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích.

Anketa

Jaký je podle vás nejvýznamnější přínos Jana Husa?
Reforma církve.
72,9 %
Obrana náboženské svobody.
6,3 %
Vliv na českou kulturu.
4,6 %
Inspirace pro budoucí reformátory.
16,2 %
Celkem hlasovalo 240 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz