Hlavní obsah

Jiránkův fór: Maminko, proč nemám to co Pepíček?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Při koupání mohou děti přicházet s nečekanými otázkami týkajícími se anatomických rozdílů mezi mužem a ženou. Maminka z našeho kresleného vtipu se takové otázky nezalekla a pohotově zareagovala. Jak?

Článek

Dětská zvědavost je přirozenou součástí vývoje dítěte. Když se děti začnou ptát na anatomické rozdíly mezi chlapečky a holčičkami, měli by rodiče reagovat otevřeně a věcně. Otázky tohoto typu často vyvstávají při společném koupání nebo převlékání, kdy si zvídavé děti nemůžou nevšimnout zjevného rozdílu mezi pohlavími.

Rodiče by na dětské otázky měli odpovídat jasně, jednoduše a s respektem k věku dítěte. Je vhodné používat správné názvy pro části těla, protože to dětem pomáhá rozvíjet zdravý a pozitivní přístup k jejich vlastnímu tělu i k tělu ostatních. Například místo používání eufemismů nebo dětských výrazů, jako jsou „ptáček“ nebo „pipinka“, je vhodnější říci „penis“ a „vulva“.

Odpovědi na otázky by měly být krátké a přiměřené zájmu dítěte. Například na otázku „Proč mají chlapečci jinou část těla než holčičky?“ může rodič odpovědět: „Chlapečci a holčičky mají různé tělesné části, protože tak jsou vytvořeni. Tyto rozdíly jim pomáhají dělat různé věci až vyrostou.“

Je také důležité zdůraznit, že všechny části těla jsou přirozené a normální, a že každý člověk je jedinečný.

Tento přístup pomůže dětem získat zdravý pohled na vlastní tělo, rozvíjet respekt k tělu druhých a připravuje je na budoucí rozhovory o sexualitě a vztazích.

A teď se podívejte, jak se s podobnou situací při koupání svých dětí vypořádala maminka z našeho dnešního kresleného vtipu.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Líbil se vám tento vtip? Znáte nějaké další vtipy na téma děti a sexualita? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích.

Anketa

Jakým způsobem byste dětem vysvětlili rozdíly mezi pohlavími?
Při příležitostných situacích (např. koupání).
90,3 %
V rámci plánovaného rozhovoru.
0 %
Pomocí knih nebo vzdělávacích materiálů.
6,5 %
Nechám to na školním vzdělávacím systému.
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz