Hlavní obsah
Vtipy, koláže, karikatury

Jiránkův fór: Prasata a příbuzní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Hrubé urážky se mohou snadno se vrátit jako bumerang. Podobně jako v našem dnešním vtipu.

Článek

Nadávky, které využívají zvířecí přirovnání, mají v lidské komunikaci dlouhou historii. Výraz „ty prase“ je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších. Používá se k vyjádření znechucení nad chováním člověka, které je považováno za nečisté, hrubé nebo nepatřičné – prasata jsou totiž vnímána jako špinavá zvířata.

Podobné nadávky typu „ty osle“ nebo „ty krávo“ také odkazují na specifické vlastnosti zvířat. Osel bývá spojován s hloupostí a tvrdohlavostí, zatímco „kráva“ může být použita k označení někoho hloupého nebo nemotorného. Používání těchto výrazů v lidské komunikaci tak odráží potřebu vyjádřit frustraci či neúctu prostřednictvím srovnání se zvířaty, která jsou považována za méně hodnotná nebo méně inteligentní.

Navzdory své vulgaritě mají tyto nadávky často i humorný nádech a používají se v různém kontextu, od přátelského škádlení až po ostré hádky. Takové situace jsou častým námětem vtipů a karikatur, jak ilustruje i náš dnešní kreslený vtip, kde se manželé hádají a muž s frustrací poukazuje na prasata pohybující se po dvoře.

Foto: Josef Jiránek

Líbil se vám tento vtip? Znáte nějaké další vtipy, ve kterých mají zvířata svou roli? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích.

Anketa

Kterou zvířecí nadávku používáte nejčastěji?
Ty prase
3,3 %
Ty osle
0,8 %
Ty krávo
11,5 %
Jinou
54,1 %
Źádnou, nadávky nejsou moje parketa
30,3 %
Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz