Hlavní obsah
Vtipy, koláže, karikatury

Jiránkův fór: Stonožka v prodejně s obuví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Boty jsou běžnou součástí našeho každodenního života – chrání naše nohy a zajišťují pohodlí. A teď si zkuste představit, že by takové boty potřebovala i stonožka…

Článek

Stonožky patří k nejzajímavějším tvorům světa bezobratlých. I když název „stonožka“ evokuje, že tato zvířata mají sto nohou, jejich skutečný počet se liší v závislosti na druhu a obvykle se pohybuje mezi 15 až 177 páry. Stonožky jsou draví živočichové, kteří se živí hmyzem, pavouky a dalšími malými bezobratlými. K jejich lovu jsou vybaveny jedovými žlázami, které využívají k ochromení kořisti. Přestože jejich jed není pro člověka nebezpečný, může způsobit bolestivé štípnutí podobné včelímu žihadlu.

Tyto malé predátory spatříte nejčastěji v noci, kdy se vydávají na lov. Za denního světla se skrývají pod kameny, kůrou stromů nebo v půdě. Jednou z jejich nejúžasnějších vlastností je schopnost regenerace. Pokud stonožka přijde o část svých nohou, mohou jí během života znovu dorůst.

A teď si zkuste představit, že by stonožka potřebovala ke svému životu boty, podobně jako člověk. Jak by v jejím případě vypadala návštěva prodejny s obuví, na to se můžete podívat v našem dnešním vtipu.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Líbil se vám tento vtip? Znáte nějaké další vtipy o zvířatech? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích.

Anketa

Kterou z následujících vlastností stonožek považujete za nejzajímavější?
Počet nohou.
31 %
Jedové žlázy.
3,6 %
Regenerační schopnosti.
59,5 %
Predátorské chování.
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Zdroj: National Geographic, „Centipedes: Fast, Venomous, and Horrifyingly Fascinating“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz