Hlavní obsah
Vtipy, koláže, karikatury

Jiránkův fór: Tisíc korun za pět minut práce?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DALL-E

Strach ze zubaře je běžný. Někdy ho ale mohou trumfnout vysoké ceny zubních zákroků.

Článek

Strach ze zubaře, odborně známý jako dentofobie, je běžný problém, který postihuje mnoho lidí. Zpravidla pramení z dřívějších negativních zkušeností, bolestivých procedur, nebo jen z obavy z neznámého. Může se projevit různými způsoby, od lehké nervozity až po intenzivní úzkost, která člověku brání v návštěvě zubaře.

Některé příznaky dentofobie zahrnují nespavost, zrychlený tep, pocení a někdy i pocity nevolnosti. Lidé s touto fobií často odkládají nezbytné stomatologické ošetření, a to pak vede k dalšímu zhoršení stavu jejich zubů a dásní.

Existuje několik způsobů, jak tento strach překonat. Patří sem například relaxační techniky, jako je hluboké dýchání či meditace, použití sedativ nebo komunikace s empatickým a zkušeným zubařem, který dokáže pacienta uklidnit a vysvětlit každý krok procedury.

Někdy ale může být pro člověka mnohem děsivější výše poplatku než samotný zákrok zubního lékaře. Alespoň tak tomu je v našem dnešním kresleném vtipu.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Líbil se vám tento vtip? Znáte nějaké další vtipy z prostředí zubní ordinace? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích.

Anketa

Co je pro vás při návštěvě zubaře nejvíce stresující?
Zvuky a nástroje.
2,6 %
Bolestivost zákroku.
24,1 %
Nepříjemné zážitky z minulosti.
11 %
Neznámé prostředí.
0,7 %
Cena zákroku.
61,6 %
Celkem hlasovalo 1592 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz