Hlavní obsah

Jiránkův fór ze Zoo: Podobnost čistě náhodná!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Gorily sdílejí s lidmi až 98 % genetické informace a v mnoha ohledech se lidem velmi podobají. A jak ukazuje náš dnešní vtip, někdy možná až příliš…

Článek

Gorily jsou po šimpanzích nejbližšími příbuznými člověka. Sdílejí s námi až 98 % genetické informace, a to se odráží nejen v jejich vzhledu, ale i v chování a  inteligenci. Gorily žijí ve složitých sociálních skupinách na území střední Afriky. Mazi sebou se dorozumívají pomocí zvuků, mimiky a gest. Podobně, jako my lidé, mají vyvinutou schopnost se učit a používat nástroje. Jejich obličejové výrazy a myšlenkové schopnosti, včetně devednosti naučit se znakový jazyk, jsou naprosto fascinující a ukazují, jak blízko k sobě má příroda a lidstvo.

Tato blízká podobnost člověka a goril možná stála i za zdánlivě nevinnou otázkou malého chlapce při návštěvě zoologické zahrady.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Líbil se vám tento vtip? Znáte nějaký jiný vtip z prostředí Zoo? Pokud ano, podělte se o něj v komentářích.

Anketa

Jaká podobnost mezi člověkem a primáty vás nejvíce překvapuje?
Sdílení genetické informace
4,2 %
Sociální struktury a chování
45,8 %
Schopnost používat nástroje
50 %
Obličejové výrazy a komunikace
0 %
Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz