Hlavní obsah
Hry

Kdo to je? Poznáte českou zpěvačku, která vystupovala i v pařížské Olympii?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jovan Dezort, CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons / Josef Jiránek

Vyzkoušejte si své znalosti české hudební scény a pokuste se odhalit známou českou zpěvačku. K identifikaci vám pomůže zpřeházený obrázek a několik pečlivě vybraných nápověd.

Článek

Přinášíme vám další kvíz, ve kterém je vaším úkolem poznat zpěvačku, která byla populární zejména v 60. a 70. letech minulého století! Podívejte se na zpřeházený obrázek a pokud vám nic neříká, nebo si nejste úplně jistí, využijte naše indicie. Přejeme vám hodně štěstí!

Foto: Jovan Dezort, CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons / Josef Jiránek
  • Indicie 1: Zpěvačka proslula hlubokým a emotivním hlasem.
  • Indicie 2: Narodila se na Slovensku, ale většinu své kariéry strávila v České republice.
  • Indicie 3: Její skutečné příjmení je Farkašová.
  • Indicie 4: V roce 1967 hrála v divadelní inscenaci „Divotvorný hrnec“ v pražském divadle Semafor.
  • Indicie 5: Její interpretace písní jako „Levandulová“ a „Čerešně“ jsou dodnes považovány za mistrovské dílo české hudební scény.

Pokud stále váháte, přidáváme ještě jednu indicii:

Indicie 6: Zpěvačka je nazývána „královnou českého šansonu“.

Anketa

Kdo je podle vás skrytou osobností číslo 5?
Eva Pilarová
0 %
Hana Hegerová
100 %
Yvonne Přenosilová
0 %
Marta Kubišová
0 %
Judita Čeřovská
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

A ještě něco navíc o dnešní hádané osobnosti:

Její vlastní jméno bylo Carmen Mária Štefánia Farkašová. Narodila se 20. října 1931 v Bratislavě. Svou kariéru začala jako herečka, ale brzy se ukázalo, že její skutečnou devizou je zpěv. Často byla označována za „královnu československého šansonu“ a její interpretace písní přinášely posluchačům hluboké emoční zážitky.

Známou se stala díky svému působení v pražském divadle Semafor, kde účinkovala v letech 1962 až 1966. Její kariéra zaznamenala významný zlom, když ji v roce 1967 pozval Bruno Coquatrix do pařížské Olympie, kde vystupovala s hvězdami jako Gilbert Bécaud a Juliette Gréco​.

Její repertoár zahrnoval nejen české, ale také francouzské a německé písně. Spolupracovala s významnými českými textaři a skladateli, jako byli Pavel Kopta a Petr Hapka. Mezi její nezapomenutelné písně patří například "Levandulová"​.

Zpěvačka nebyla jen ikonou na hudební scéně, ale také silnou osobností, která čelila mnoha životním výzvám. V roce 1980 byla neprávem obviněna z finančních podvodů kvůli chybě banky, která omylem na její účet připsala peníze patřící Karlu Gottovi. Přestože peníze vrátila, strávila šest měsíců ve vězení.

I přes tyto těžkosti se dokázala vrátit na scénu a pokračovat ve své umělecké dráze. Svou koncertní kariéru ukončila v roce 2011 a o deset let později, 23. března 2021, zemřela ve věku 89 let​.

Hana Hegerová zůstává jednou z nejvýznamnějších postav české hudební scény a její písně dodnes oslovují široké publikum nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Ano, dnešní utajenou osobností byla zpěvačka Hana Hegerová.

Foto: Jovan Dezort, CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hana_Hegerov%C3%A1

https://zivotopis.osobnosti.cz/hana-hegerova.php

https://cesky.radio.cz/zivotopis-hany-hegerove-jediny-ktery-vznikl-s-jejim-svolenim-8750839

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz