Hlavní obsah

Koncesionářské poplatky: Je to daň nebo ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

V současné debatě o koncesionářských poplatcích v České republice se často zmiňuje otázka, zda lze tyto poplatky považovat za daň z internetu.

Článek

V současné době se v České republice řeší otázka zvýšení koncesionářských poplatků. Plánuje se, že od roku 2025 se televizní poplatek zvýší na 150 korun měsíčně a rozhlasový poplatek na 55 korun měsíčně. Tato změna je součástí širšího návrhu, který má za cíl zajistit udržitelnost financování veřejnoprávních médií​​​.

Návrh také zahrnuje rozšíření okruhu plátců. Nově by poplatky měli platit nejen majitelé televizních a rozhlasových přijímačů, ale také lidé, kteří vlastní zařízení schopná přijímat vysílání, jako jsou chytré telefony, tablety a počítače. Tento krok vyvolal diskusi o tom, zda se náhodou nejedná o „daň z internetu“, protože poplatek by se nově vztahoval na široké spektrum zařízení vyžadujících právě internetové připojení.

Lidé v tom tak začínají mít zmatek, podobně jako manželé v našem vtipu.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Anketa

Myslíte si, že zvýšení poplatků zajistí lepší kvalitu vysílání České televize a Českého rozhlasu?
Ano, kvalita se zlepší
1,5 %
Ne, kvalita se nezmění
97,5 %
Nevím, nemám na to názor
1 %
Celkem hlasovalo 602 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz