Hlavní obsah

Kreslený vtip - Rozhodněte se: Jsem muž nebo žena?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Do současnosti bylo zpravidla na první pohled jasné, zda je osoba před námi muž nebo žena. Tento dosud jasný rozdíl však začíná být stále více rozostřený…

Článek

Na základě nového judikátu Ústavního soudu bude od roku 2025 možné měnit pohlaví v úředních dokumentech bez nutnosti chirurgického zákroku. Tato změna umožňuje jednotlivcům legálně přizpůsobit svou právní identitu svému genderovému vnímání, aniž by museli podstoupit invazivní operace. Tato legislativní novinka přináší svobodnější rozhodování o vlastní identitě, což otevírá nové možnosti a snižuje diskriminaci.

Na pozadí těchto změn v právním určování pohlaví, je ale zajímavé připomenout, že po staletí bylo pohlaví definováno na základě anatomických charakteristik. Tradice určuje, že přítomnost ženských pohlavních orgánů značí ženu a mužské orgány muže.

A tak se nabízí otázka, zda určování pohlaví nebude jednou probíhat podobně jako v našem dnešním kresleném vtipu.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Co si o této problematice myslíte vy? Napište to do komentářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz