Hlavní obsah
Názory a úvahy

Michaela Jílková v šoku: Po 15 letech zjistila, že stále existují haléře!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wrangel / depositphotos.com

Michaela Jílková, hlavní aktérka diskusního pořadu Máte slovo, objevila Ameriku, když v dílu zaměřeném na drahé potraviny zjistla, že obchodníci uvádějí ceny i s haléři, které podle ní byly zrušené.

Článek

Michaela Jílková je proslulá tím, že živé diskuse ve studiu vede zpravidla kontroverzním způsobem. Nejenže svým hostům neustále skáče do řeči a nenechá je doříct myšlenku, ale sama se často dopouští nejrůznějších excesů. Tím posledním byl její výrok z 18. ledna 2024, kdy v diskusi o cenách potravin vyjádřila překvapení nad tím, že obchodní řetězce při tvorbě cen stále používají haléře. Jílková několikrát zopakovala, že haléře byly přece zrušeny, tak proč se objevují na cenovkách zboží. Současně vyjádřila obavu, zda jejich používání není jen laciným obchodním trikem prodejců, jak zákazníkům udat více zboží. Moderátorku to překvapilo zejména v souvislosti s lednovým snížením sazby DPH na potraviny z 15 na 12 %, které se u prodejců projevilo tak, že se na cenovkách zboží začaly objevovat právě i jednotlivé haléře.

Jílková ve svém pořadu také nepřesně argumentovala, že pokud platí nákup v hotovosti, snížení cen v haléřích nepocítí. Když si koupí například rohlík za 2,90 Kč, pak při platbě v hotovosti u pokladny zaplatí stejně 3 Kč. Opomněla ale fakt, že haléře se v nákupu sčítají a zaokrouhluje se až konečná částka za celý nákup. Takže, kdyby si paní Jílková koupila těch rohlíků deset, nezaplatila by 30, ale 29 Kč, a to i v případě hotovostní platby.

A jak to s těmi haléři je? Zrušeny byly haléřové mince, ale nikoliv haléře jako takové, jak moderátorka Jílková v průběhu pořadu několikrát nesprávně zmínila. Ty se stále používají v bezhotovostním platebním styku a cenotvorbě. K úplnému zrušení haléřových mincí došlo v České republice 1. září 2008, kdy přestala platit poslední z těchto mincí, a sice padesátihaléř. O pět let dříve, v roce 2003, pak skončila platnost desetníků a dvacetníků. Po zrušení fyzických mincí se haléře při platbách a tvorbě cen mohly používat dále. A to se také dělo a děje. V bezhotovostním platebním styku to není problém a platíte přesnou částku včetně haléřů. Při hotovostních platbách se ceny zaokrouhlují na celé koruny. Pokud je poslední číslice v ceně mezi 1-49 haléři, cena se zaokrouhluje dolů, při 50-99 haléřích se zaokrouhluje nahoru. Ale to ostatně snad všichni kromě Michaely Jílkové víme. Otázkou zůstává, zda paní moderátorka nechodí nakupovat, nebo jen nerozumí této problematice.

A to není jediný exces, který je moderátorce vyčítán. Divákům se nelíbí, že často využívá svůj dominantní přístup, který mnohdy vede k potlačení argumentů hostů. Při moderování každou chvíli zvyšuje hlas, přerušuje diskutující výraznou gestikulací a vstupuje do jejich osobního prostoru. Důsledek? Účastníci debaty mají omezený prostor pro plné vyjádření svých názorů nebo pro reakce na argumenty ostatních. V pořadu pak převládají emotivní a agresivní elementy nad konstruktivním a věcným dialogem. Nemůžeme se pak divit, že tento styl moderování vyvolává otázky o vhodnosti pořadu pro veřejnoprávní televizi nebo o změně moderátora.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz