Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejsou to křesťanské svátky, ale dědictví starověkých pohanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Dnešní Vánoce mají svůj původ v pohanských oslavách a zvycích.

Dnešní Vánoce nejsou ryze křesťanským svátkem. Své kořeny mají v mnoha starověkých pohanských tradicích - od severského svátku Yule, přes římské Saturnalie až po řecké oslavy narození boha Dionýsa.

Článek

Možná vás to zarazí, ale Vánoce nejsou ryze křesťanské svátky! Počátky jejich oslav mají původ už v dobách pohanství, tedy dlouhou dobu před nástupem křesťanství. Slavily je různé kultury a národy, a postupně se vyvinuly do moderních svátků, takových, jaké známe a slavíme dnes.

Jedním z hlavních předkřesťanských svátků, který ovlivnil Vánoce, byl Yule, slavený především národy v severní části Evropy. Tento dvanáctidenní „festival“, při němž lidé vzdávali úctu severskému bohu Freyovi, se vyznačoval rozsáhlými hostinami, na nichž hrál významnou roli pečený kanec, pitím a zapalováním velkých ohňů. Typické pak bylo zejména zdobení Yulského stromu a zapalování Yulského polena, což mělo souvislost s oslavami zimního slunovratu.

Dalšími svátky, které výrazně ovlivnily dnešní podobu Vánoc, byly oslavy narození řeckého boha Dionýsa. Svátky známé jako Bacchanalia prosluly svým divokým charakterem, bohatými hostinami, opilstvím a nadměrným veselím. Slavily se po dobu 12 dní od 25. prosince, dne, kdy se měl Dionýsos údajně narodit.

Saturnálie patřily k dalším významným předkřesťanským svátkům. Staří Římané je slavili po dobu jednoho týdne vždy od 17. prosince na počest boha Saturna. Bylo to období hostin, předávání dárků a dočasného převrácení sociálních norem, kdy i otroci byli na chvíli považováni za rovné​.

​​Když se Evropou začalo šířit křesťanství, jeho vůdci přijímali a přetvářeli tyto existující pohanské tradice, aby lidem usnadnili přechod od pohanství ke křesťanství. Rozhodnutí slavit narození Ježíše Krista 25. prosince bylo záměrné a mělo za cíl začlenit a zkřesťanštit oblíbené pohanské zvyky. Mnoho tradic římského svátku Saturnalie, včetně darování dárků, zpěvu, zapalování svící, hostin a veselí, bylo postupně včleňováno do tradic Vánoc​.

Zajímavostí je i fakt, že samotná Bible neuvádí přesné datum narození Ježíše Krista. Někteří teologové se proto domnívají, že se Ježíš narodil spíše na jaře, jak to naznačují například odkazy na pastýře pasoucí ovce v příběhu o jeho narození. Až ve 4. století se západní křesťanské církve rozhodly slavit Vánoce 25. prosince. To jim umožnilo zakomponování svátku do oslav Saturnalií a dalších populárních pohanských zimních tradic​.

Dnešní moderní Vánoce jsou tak směsicí různých kulturních vlivů, které mají kořeny v dávných pohanských oslavách a zvycích. Tak si užijte i ty letošní. Ať jsou šťastné a veselé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz