Hlavní obsah
Finance

Přijetí eura? Proboha, jenom to ne!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: vjkombajn / PIXABAY.com

Česká koruna nebo Euro?

V reakci na novoroční projev prezidenta Petra Pavla o naléhavé potřebě přijetí eura se znovu rozhořela debata o zachování české koruny. Víte proč je moudré si ponechat vlastní měnu?

Článek

Po letošním novoročním projevu prezidenta republiky Petra Pavla, ve kterém zmínil naléhavou potřebu brzkého přijetí eura se opět rozvířila diskuse o tom, zda euro přijmout, nebo vyčkávat. Česká republika, jako člen Evropské unie, se sice v rámci procesu přistoupení k EU zavázala jednotnou evropskou měnu přijmout, avšak neexistuje pevně stanovený termín, do kdy tak musí učinit.

Pokud by Česká republika nakonec euro nepřijala, nejednalo by se o porušení závazků vůči Evropské unii, protože, jak jsem zmínil výše, neexistuje pevně stanovený termín pro jeho přijetí. Smlouvy EU sice očekávají, že všechny členské státy, kromě Dánska a Spojeného království (které mělo výjimku před svým odchodem z EU), euro přijmou, ale zároveň neukládají sankce za nedodržení tohoto plánu.

Osobně se řadím k odpůrcům eura. Národní měnu považuji za jeden z posledních symbolů české státnosti, které nám po vstupu do Evropské unie zbyly a jsem hrdý na to, že ji máme. Přestože existují argumenty pro přijetí jednotné evropské měny, mnoho lidí, včetně mě, se proti této změně staví. A proč?

Jedním z hlavních argumentů pro zachování koruny je udržení hospodářské suverenity. Měnová politika je klíčovým nástrojem národní ekonomiky a vlastní měna umožňuje České národní bance (ČNB) nezávisle regulovat úrokové sazby a inflaci. To je zásadní pro reagování na domácí ekonomické podmínky. Vlastní měna dává zemi větší flexibilitu při reagování na ekonomické krize. Například během globální finanční krize v roce 2008 mohla Česká republika uplatnit vlastní měnovou politiku, aby zmírnila její dopady na domácí ekonomiku.

Dalším důležitým aspektem je kontrola nad inflací. S vlastní měnou má Česká republika lepší možnosti reagovat na domácí inflační tlaky, na rozdíl od eurozóny, kde je měnová politika jednotná a nemusí vždy vyhovovat potřebám všech členských zemí. V oblasti mezinárodního obchodu zas může česká koruna pomoci udržet konkurenceschopnost českého exportu. Slabší měna zvýhodní exportéry tím, že jejich zboží a služby budou v zahraničí levnější, zatímco přijetí eura by mohlo vést k posílení měny, a to by zřejmě negativně ovlivnilo exportní sektor.

Koruna je také symbolem národní identity a suverenity. Její zachování může být vnímáno jako projev hrdosti a nezávislosti. České bankovky jsou navíc unikátní i díky svému vzhledu, který odráží bohatou historii a kulturu naší země. Každá nominální hodnota má svůj vlastní design, věnovaný významným českým historickým postavám a osobnostem, jako jsou prezidenti, vědci, umělci a literáti. Tento přístup nejenže dodává bankovkám estetickou hodnotu, ale také slouží jako vzdělávací nástroj o české historii a kultuře.

A konečně, přechod na euro by přinesl významné jednorázové náklady spojené s výměnou měn, školením zaměstnanců, aktualizací systémů a automatů, což by zatížilo jak veřejný, tak soukromý sektor. A to zejména v této době není žádoucí. Všechny tyto faktory představují důležité aspekty, které je třeba zvážit při rozhodování o přijetí eura ve prospěch zachování české koruny.

A konečně, přechod na euro by přinesl významné jednorázové náklady spojené s výměnou měn, školením zaměstnanců, aktualizací systémů a automatů, což by zatížilo jak veřejný, tak soukromý sektor. A to zejména v této době není žádoucí. Všechny tyto faktory představují důležité aspekty, které je třeba zvážit při rozhodování o přijetí eura ve prospěch zachování české koruny.

Anketa

Jaký je Váš názor na přijetí eura v České republice?
Podporuji přijetí eura - myslím, že to přinese České republice ekonomické výhody.
16 %
Jsem proti přijetí eura - preferuji zachování české koruny z důvodu národní suverenity a ekonomické stability.
79,5 %
Nemám silný názor na tuto otázku - potřebuji více informací, abych se mohl/a rozhodnout.
3,1 %
Je mi to lhostejné - nevidím v tomto rozhodnutí významný dopad na můj každodenní život.
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 581 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz