Hlavní obsah
Aktuální dění

Prodloužené víkendy - letos jich bude víc!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MaeM / PIXABAY.com

Rok 2024 potěší milovníky prodloužených víkendů: Ve srovnání s uplynulým rokem se můžeme těšit na víc takových příležitostí. A to je jistě dobrá zpráva pro všechny, kdo si chtějí užít delší odpočinek.​

Článek

Když nahlédnete do kalendáře pro letošní dok 2024, narazíte v něm na 14 státních svátků, z nichž deset připadá na všední dny. A to je určitě pohled příjemný. Většina pracujících a školáků si tak užije nějaké volno navíc. Rozložení svátků je navíc podobné jako v roce 2023, kdy na všední dny připadlo také deset státních svátků.

Pokud jde o prodloužené víkendy, rok 2024 je na tom lépe. Čechům přináší čtyři takové příležitosti. První prodloužený víkend už máme za sebou, užili jsme si ho v souvislosti s 1. lednem při oslavách Nového roku a připomínkou Dne obnovy samostatného českého státu. Další prodloužený víkend nabídnou Velikonoční svátky - Velký pátek připadá na 29. března a Velikonoční pondělí na 1. dubna. Třetí příležitost přinese červenec. Prodloužený víkend začne Dnem slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, který připadá na pátek 5. července. Posledním prodlouženým víkendem roku 2024 bude Den vzniku samostatného československého státu připadající na pondělí 28. října.

Je také důležité připomenout, že některé státní svátky mají dopad na otevírací dobu obchodů. Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit 1. října 2016, stanoví, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí mít během některých svátků zavřeno. Mezi tyto dny patří například Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok (1. ledna), Velikonoční pondělí, Den vítězství (8. května), Den české státnosti (28. září), Den vzniku samostatného československého státu (28. října), Štědrý den (24. prosince, otevřeno do 12 hodin), 1. svátek vánoční (25. prosince) a 2. svátek vánoční (26. prosince).

Jak vidno, rok 2024 přináší ve srovnání s uplynulým rokem výhodnější rozložení prodloužených víkendů.​

Prodloužené víkendy v roce 2024 - souhrn

30. 12. 2023 - 1. 1. 2024 - Nový rok a Den obnovy samostatného českého státu (pondělí 1. ledna): Začal rok 2024, kdy si Češi užili první prodloužený víkend.

Velikonoce (pátek 29. března a pondělí 1. dubna): Velikonoce připadají na přelom března a dubna, což je podobné jako v roce 2013.

5. 7. - 7. 7. 2024: Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (pátek 5. července): Tento svátek připadá na pátek. Hned v sobotu 6. července na něj navazuje Den upálení mistra Jana Husa

26. 10. - 28. 10. 2024: Den vzniku samostatného československého státu (pondělí 28. října): Poskytuje možnost prodlouženého volna na podzim.

Přehled všech státních svátků v roce 2024

Pondělí 1. ledna – Nový rok, Den obnovy samostatného českého státu

Pátek 29. března – Velký pátek

Pondělí 1. dubna – Velikonoční pondělí

Středa 1. května – Svátek práce

Středa 8. května – Den vítězství

Pátek 5. července – Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Sobota 6. července – Den upálení mistra Jana Husa

Sobota 28. září – Den české státnosti

Pondělí 28. října – Den vzniku samostatného československého státu

Neděle 17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii, Mezinárodní den studentů

Úterý 24. prosince – Štědrý den

Středa 25. prosince – První svátek vánoční

Čtvrtek 26. prosince – Druhý svátek vánoční ​​​​​​​​.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz