Hlavní obsah
Názory a úvahy

Průměrný důchod pro disidenty aneb Nepracuj a měj se líp!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Ilustrační obrázek: Není to tak dávno, co dva disidenti drželi hladovku kvůli nízkým důchodům

Skandál: Disidenti mají dostávat lepší důchody, zatímco mnozí z těch, kteří tvrdě pracovali, třou bídu! Co tomu říkáte?

Článek

Dnes ráno mě doslova nazdvihla ze židle zpráva, která jistě i v mnohých z vás vyvolá otázky a rozhořčení. Podle informací Seznam Zpráv česká vláda schválila, že disidenti budou dostávat průměrný důchod. Zajímavé, že? Co vlastně tito lidé udělali, aby si zasloužili takovou odměnu? Proč by měl někdo dostávat průměrný důchod za to, že do systému téměř nepřispíval?

Schválení průměrného důchodu pro disidenty českou vládou je opravdu kontroverzní téma. Mnoho lidí se ptá, za co si disidenti takovou odměnu zaslouží, zatímco jiní poukazují na to, že pracovali a bojovali proti režimu, ale neměli stejné možnosti jako ostatní.

Je to složité, nicméně po revoluci v roce 1989 měli disidenti možnost se plně začlenit do pracovního procesu, stejně jako každý jiný z nás. Místo toho mají být nyní odměňováni za to, že tak neučinili. Jak je to možné? Vždyť mnoho z nás, kteří celý život tvrdě pracujeme, nedosáhneme na takové výhody.

Vzpomeňme si na nedávnou hladovku dvou disidentských „dědků“ před sídlem vlády. Představa, že vláda najde peníze pro zvýšení jejich důchodů, zatímco ostatní starší občané, kteří celý život tvrdě pracovali, se musí spokojit s malým důchodem, je nejen nepříjemná, ale také vypovídá o stavu naší společnosti. Kde je spravedlnost?

A co víc, není to jen o disidentech. Existují jedinci, kteří se rozhodli nepracovat a zneužívají štědrý systém sociálních dávek. Příspěvky na bydlení, podpora v nezaměstnanosti, a další benefity, které jsou financovány z našich daní. Ano, my, kteří denně vstáváme do práce v domnění, že si tím zajistíme lepší život, platíme na ty, kteří se rozhodli se životem „proflákat“ a nic nedělat!

Je čas se zamyslet nad tím, co to říká o naší společnosti a systému. Kde je motivace pracovat, když ti, kteří tak nečiní, jsou odměňováni stejně, nebo dokonce lépe? Kde jsme udělali chybu? A co můžeme udělat, abychom zajistili, že odměňování bude spravedlivé a zasloužené pro všechny?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz