Hlavní obsah

Ředkvičky za 6,90 Kč: Naletěl jsem a koupil si hmotu bez chuti!

Foto: tookapic / PIxabay.com

Ředkvičky - na pohled krásné, ale jíst se nedají!

Koupili jste si v supermarketu skvěle vypadající ovoce nebo zeleninu a ještě k tomu za skvělou cenu, ale doma jste zjistili, že je to jen hmota bez chuti a vůně? Nejste v tom sami, i já takto naletěl!

Článek

Naletěl jsem! Před pár dny jsem v supermarketu narazil na svazek ředkviček za neuvěřitelných 6,90 Kč. Kdo by odolal? Hodil jsem je do košíku, zaplatil a s pocitem malého vítězství opustil obchod. Radost ale netrvala dlouho. Doma jsem zjistil, že to, co jsem považoval za ředkvičky, byla jen bílá hmota bez chuti. Ze zkušenosti vím, že stejně nevýrazně chutná i mnoho dalšího ovoce a zeleniny, které běžně kupujeme - například rajčata připomínající vodou naplněné plastové míčky, nebo jahody, které jako jahody jen vypadají. U ředkviček jsem se s tím setkal poprvé. 

Ztráta chuti u ovoce a zeleniny má více příčin. Dnešní moderní zemědělství klade důraz především na vzhled, skladovatelnost a transport plodin. Proto jsou šlechtěny odrůdy, které dobře vypadají na pultech obchodů, ale postrádají svojí pravou a osobitou chuť. V případě rajčat se například šlechtitelům podařilo dosáhnout velkých a pevných plodů, ale na úkor látek ovlivňujících jejich chuť a vůni. Dalším faktorem, který tato vlastnosti ovlivňuje, je intenzivní používání chemických hnojiv a pesticidů. Navíc, mnoho plodů se sklízí ještě před svou plnou zralostí, aby odolaly dlouhé dopravě a skladování. 

Je ironií, že zatímco se vedou ostré diskuse o tom, že produkty na rostlinné bázi by neměly používat tradiční názvy spojené s masem, jako je salám nebo klobása, byť s přívlastkem bezmasé či vegetariánské, nikomu nevadí, že hmota bez chuti podobná rajčatům, ředkvičkám a dalším plodům, se za tato plody vydávat může. Stejně tak bychom mohli hovořit i o pečivu, které je plné éček a zlepšovadel, ale ztrácí své základní charakteristiky jako je vůně a chuť.

Tento paradox odráží hlubší problém současného potravinářského systému, kde je prioritou kvantita, vzhled a ekonomická efektivita na úkor kvality, nutriční hodnoty a chuti. Možná je čas, abychom se zamysleli nad tím, co očekáváme od potravin, které konzumujeme, a začali dávat přednost kvalitě, lokální produkci a sezónnosti. Ty jediné nám mohou přinést ztracené chutě a vůně zpět do našich jídelníčků. Podporou malých farmářů, nákupem sezónního ovoce a zeleniny a věnováním pozornosti původu a způsobu pěstování potravin, které si kupujeme, můžeme udělat první krok k obnově chuti a kvality našich jídel.

I když si to člověk uvědomuje, stejně se čas od času nechá unést lákavě vypadajícími cenovkami v supermarketech.

zdroj: idnes.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz