Hlavní obsah
Internet a technologie

Řídí váš život moderní technologie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Evoluce technologií v čase a její vliv na lidský život.

Jaký vliv mají moderní technologie a závislosti na nich na lidský život? Přečtěte si o negativních dopadech spojených s vymoženostmi dnešní doby!

Článek

Dnešní moderní doba v porovnání s předchozími desetiletími či staletími člověku v mnohém usnadnila život a postavila před něho spoustu nových možností, o kterých se předchozím generacím mohlo sotva zdát.

Díky moderním dopravním prostředkům se můžeme přesunovat poměrně snadno a rychle kamkoliv na naší planetě a dokonce i za její hranice. Informace o dění v různých koutech Země se k nám aktuálně dostávají prostřednictvím televizních obrazovek a díky telekomunikační síti a datové síti internet můžeme komunikovat s lidmi vzdálenými tisíce kilometrů. Dalo by se říci, že život člověka je šťastnější a spokojenější. Opak je ale pravdou. Prudký technický rozvoj s sebou přinesl i stinné stránky. Nejenže dochází k prudkému znečišťování naší planety nejrůznějšími jedy, a to následně vede k celosvětovému oteplování, ale dochází i k ovlivňování přirozeného způsobu života člověka. Ten se stává mnohem náchylnější k různým onemocněním a díky pohodlnosti, kterou mu tato technika nabízí, se mění i jeho psychická stránka. Bohužel k horšímu. Lidé jakoby se nechali ovládat nejrůznějšími přístroji či aparáty. A tak se zde nabízí otázka, zda je člověk stále ještě pánem tvorstva nebo pomyslnou marionetou v rukách vědeckotechnické revoluce.

Kde hledat příčinu? Osobně se domnívám, že jedním z klíčových aspektů, který hraje v tomto problému svoji roli, je závislost. A zde nemám na mysli závislost na alkoholu, drogách či nikotinu. Myslím závislost na obyčejných věcech, které nás obklopují a bez kterých si dnešní život často neumíme ani představit. Tuto závislost si mnohdy ani neuvědomujeme. O to horší může mít pro člověka následky. Koho by napadlo, že závislost si můžeme vypěstovat třeba na mobilním telefonu. Osobně jsem byl svědkem případu, kdy starší žena při placení v jedné prodejně upustila tašky na zem poté, co jí někde v kabátě zazvonil telefon. Očividně nervózní pak šmátrala po kapsách, jen aby co nejdříve měla přístroj v ruce. Co kdyby, nedej bůh, Bláža zavěsila dřív, než ona hovor přijme. Během pěti minut pak stačily obě dámy probrat, jaká byla dovolená, kde mají levnější banány a jakej to je bejk ten její starej. Dotyčnou dámu nevyvedly z míry ani nadávky dalších zákazníků, které svým telefonováním zdržovala.

Vím, namítnete, že je to extrémní případ. Možná. Ale jako ukázka závislosti je na místě. A co třeba takový výtah. Dovede vás vyvést z míry, když zrovna nejede? Znám lidi, kterým taková situace dokáže zkazit celý večer, a to jsou vesměs mladí a zdraví. Jejich pohodlnost je učinila závislými. Mnohdy vynakládáme vysoké finanční prostředky na nejrůznější posilovny, fit centra a přitom vyběhnout si tři, čtyři patra, pokud nám zdraví slouží, může být docela pěkná rozcvička.

Městská hromadná doprava je další z věcí, kde si můžeme vypěstovat závislost. Mnoho jedinců si zvyklo, že téměř před vchodem svého domu nastoupí do autobusu a ten je doveze téměř před vchod jejich zaměstnání. Co se ale stane, dojde-li k výluce? V Plzni jsem byl svědkem, jak se skupinka důchodců naprosto necivilizovaným způsobem rozčilovala nad skutečností, že jim tamní dopravní podnik posunul zastávku o padesát metrů. Sami posuďte, zda se jedná o závislost či nikoliv.

Podobných ukázek závislosti bychom si mohli demonstrovat ještě celou řadu. Zkuste se sami na chvilku zamyslet, co všechno by nad vámi mohlo mít moc. Co všechno vám dokáže ubrat z každodenní radosti a co všechno vás vzdaluje od ostatních lidí. Pokud si člověk své závislosti uvědomí a bude pracovat na vymanění se z nich, zjistí, že jeho život je mnohem svobodnější, volnější a hřejivější. Zkuste vyrazit na procházku bez mobilního přístroje, vypusťte z hlavy všechny myšlenky, které vás k čemukoli a jakkoli váží, a sami posuďte, jak vám v tomto okamžiku bylo.

Mějte na paměti, že nezávislost je jednou z cest k opravdovému štěstí a harmonii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz