Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dani Tribe: Rituál amputovaných prstů jako symbol smutku a truchlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: chrispiason / depositphotos.com

Starší ženy z kmene Dani si často uřezávají prsty, aby daly najevo svou lásku k zemřelým příbuzným.

V izolovaném kmeni Dani Tribe v Papuy Nové Guiney přežívá starobylý rituál amputace prstů prováděný při smutečních obřadech jako odraz hlubokého zármutku a symbol bohaté kulturní historie.

Článek

Přestože většina dnešní populace na naší planetě žije v civilizovaném světě, stále existují izolované kmeny, které si uchovávají své dávné a často zvláštní rituály. Jedním z nich je Dani Tribe, kmen obývající západní část Papuy Nové Guiney, čítající kolem 25 tisíc lidí. Ten ještě do nedávna prováděl v rámci smutečních obřadů a pohřebních zvyků ojedinělé a pro někoho i drastické rituály.

Tím nejpozoruhodnějším, s nímž se u kmene Dani můžeme setkat, je rituál zvaný „ikipalin“. Spočívá v dobrovolné amputaci konečků prstů a podle tradice býval prováděn zpravidla ženami po ztrátě člena rodiny nebo dítěte. Rituál měl vyjadřovat fyzickou bolest ze ztráty milované osoby a smutek, který žena prožívala. Současně byl vnímán jako oběť, která měla uklidnit duchy předků. Věřilo se, že pokud byl zesnulý za života mocnou osobností, odříznutí prstů může odvrátit jeho silného ducha, který by mohl v obci setrvávat i po jeho smrti.

Před samotnou amputací se na prst uvazovala na dobu asi 30 minut šňůrka, která sloužila k lokálnímu znecitlivění. Poté byl prst „téměř“ bezbolestně odstraněn sekyrou a rána se překryla listy ošetřenými tradičními bylinami, aby se zastavilo krvácení, zabránilo infekci a podpořilo hojení. Listy měly také pomoci při tvorbě nových mozolů na špičce zbylého prstu. Odstraněný kousek se pak vysušil a poté buď spálil na popel, nebo se uložil na speciální místo. Dnes je tento rituál v Papuy Nové Guineji zakázán, ale jeho stopy jsou stále patrné při pohledu na zdeformované ruce starších žen. Ojediněle se nelegálně provádí i dnes.

Pro členy kmene Dani jsou prsty symbolem harmonie, jednoty a síly. Myšlenka je taková, že stejně jako různě dlouhé prsty spolupracují při vykonávání nejrůznějších úkolů, tak i členové rodiny mají pracovat společně. V tomto kontextu ztráta jednoho člena rodiny rovná se ztrátě jednoho prstu. Kromě amputace prstů někteří Dani vyjadřovali svůj smutek i alternativním zvykem v podobě uříznutí ucha nebo potírání těla popelem a hlínou, které bylo doprovázené několikatýdenní absencí mytí.

Praxe vyjadřování zármutku prostřednictvím fyzické bolesti je rozšířená v mnoha kulturách. Kromě Dani Tribe, kde je zastoupena amputací prstů, v jiných společnostech zahrnuje rituály v podobě řezání rukou, nohou, těla, oholení hlavy nebo pálení kůže po dobu truchlení.

Rituál amputace prstů je sice oficiálně zakázán, ale mnoho starších zvyků a tradic přežívá v kulturách po celém světě, často v mírnějších nebo symbolických formách. U kmene Dani jsou tyto tradice živou připomínkou bohaté a rozmanité kulturní historie, která přetrvala generace. Navzdory změnám, které s sebou přináší modernizace a globalizace, mnoho starobylých zvyků a obřadů stále formuje identitu a sociální strukturu izolovaných společností, jako je například kmen Dani Tribe​.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz