Hlavní obsah
Umění a zábava

Silvestr na ČT: Na tuhle hrůzu platíme koncesionářské poplatky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E (vytvořeno umělou inteligencí)

Silvestrovským pořadem na ČT1 provázelo moderátorské duo Adéla Gondíková a Richard Genzer

Očekávání a skutečnost se někdy výrazně rozcházejí, což se potvrdilo i v případě silvestrovského speciálu ČT1 ‚Silvestr – pořád nás to baví‘. Přestože se program jevil jako slibný, přinesl zklamání.

Článek

Silvestrovský večer je tradičně časem zábavy a oslav, a Česká televize (ČT1) slibovala představení, které mělo být nezapomenutelným zážitkem. Vysílání s názvem Silvestr – pořád nás to baví mělo divákům nabídnout to nejlepší ze zábavní tvorby posledních sedmi dekád. Očekávalo se, že se diváci setkají s klasickými scénkami, ale i méně známými poklady české televizní zábavy. Moderátorské duo Adéla Gondíková, Richard Genzer a jejich hosté, obléknutí do retro kostýmů, pak měli provést diváky historií televizní zábavy v kulisách imaginárního bytu prezentujícího danou dekádu televizního vysílání. Jejich výkon byl sice standardní, moc humoru a vtipu ale nepřinesl.

Na stránkách televizních programů vypadal koncept slibně. Mělo jít o nostalgický výlet do minulosti s potenciálem připomenout divákům některé z nezapomenutelných momentů české televizní historie. „To jsme měli doma taky!“ pak byla hláška, která měla rezonovat mnoha domácnostmi sledujícími vysílání. To jediné se, díky nostalgickému vybavení bytu moderátorské dvojice, tvůrcům zdařilo.

Jinak, realita byla odlišná. Po několika minutách sledování jsem byl značně zklamaný. Program rozdělený do sedmi dekád měl prezentovat hudební a zábavný program dané doby. Avšak způsob, jakým byl tento obsah prezentován, se ukázal jako chaotický a bez souvislostí. Krátké výňatky scének a písní, které byly nesourodě skládány dohromady, způsobily, že celkový výsledek působil spíše jako roztříštěná koláž než jako plynulý a konzistentní program. Zkrátka něco ve stylu pohádky O pejskovi a kočičce co vařili dort.

Nedostatek humoru, ohrané scénky a staré okoukané vtipy akorát přidaly na zklamání. Očekával bych, že se tvůrci „pohrabou“ v televizním archivu a přijdou s nějakými méně profláknutými a neokoukanými dílky. Bohužel se tak nestalo. Magie starých časů, symbolizovaná osobnostmi k jakým patřil například legendární Vladimír Menšík, nemá v dnešní době zřejmě žádnou šanci na renesanční oživení. A tady mě napadá otázka, zda tento typ programu vůbec odpovídá očekáváním a požadavkům dnešních diváků.

K zamyšlení stojí i to, zda tento typ zábavy, který mnozí, stejně jako já, považují za „hrůzu“ včerejšího silvestrovského večera, je opravdu tím, co by měla veřejnoprávní televize nabízet. Zda není čas přemýšlet o tom, jak jsou koncesionářské poplatky využívány k financování televizního obsahu a zda není na čase je konečně zrušit.

Je jasné, že Silvestr 2023 na ČT1 nebyl pro řadu diváků tím, co očekávali. Naštěstí se dalo přepnout na jiné kanály s lepším programem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz