Hlavní obsah
Umění a zábava

Strašidelná podívaná aneb Kam za Krampusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Krampusové vyrážejí

Prožijte tradici Krampusů! Vydejte se na nezapomenutelné akce a zažijte na vlastní kůži tyto strašidelné průvody.

Článek

Adventní trhy v České republice jsou v plném proudu a v posledních letech na jejich atraktivitě přidávají pochody krampusů – tajemných alpských čertů. Ti mají své kořeny v předkřesťanských dobách, poznáte je podle děsivého vzhledu, a od 17. století jsou součástí mikulášské tradice. Původním „domovem“ Krampusů byly rakouské Alpy. Odtud postupně pronikli do celého Rakouska a následně i do sousedních států. Charakteristické jsou pro ně chlupaté kostýmy, démonické masky a  obrovské rohy, které u diváků budí úžas. Každý krampus je vybaven kravským zvonem, ocasem, vrbovými proutky na šlehání a někdy i řetězem, přičemž na zádech nosí nůši na zlobivé děti​​​​​.

​Pokud byste chtěli průvod Krampusů vidět na vlastní kůži, můžete vyrazit na některou z následujících akcí:

Strašidelný rej Krampusáků v Děčíně (3. 12. 2023): Tato akce se koná v Centru Pivovar Děčín.

Děsiví čerti a Krampusáci v Duchcově (16. 12. 2023): Tuto strašidelnou show zahájí dvacet krampusáků v Duchcově, kde se bude konat průvod z ulice Masarykova před Kulturním centrem na náměstí Republiky​.

​​Krampuslauf České Budějovice (16. 12. 2023): Tato akce v Českých Budějovicích nabídne průvod přes 500 čertů na trase delší než 1000 metrů.

Krampus Fire show v Jihlavě (17. 12. 2023): V OC Březinky v Jihlavě se objeví děsiví krampusáci z ČR i zahraničí​.

Pekelná neděle v Týně nad Vltavou (17. 12. 2023): Třetí adventní neděle bude patřit oblíbeným „Krampusákům“.

Další zajímavé akce s krampusy budou konat v různých městech, jako jsou Hynkov (9.12.), Louny (11.12.), Sokolov (10.12.) a mnoho dalších, kde návštěvníky čekají různé ohnivé show, průvody a další atrakce​

Krampusové přinášejí do českých adventních trhů jedinečnou atmosféru, kombinující tradiční vánoční oslavy s prvkem tajemna a dávných tradic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz