Hlavní obsah
Cestování

Svatošské skály: Příběh o lásce, kletbě a nadpřirozené síle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Jiránek, vytvořeno AI DALL-E

Mladý Jan Svatoš se na břehu řeky Ohře setkává s krásnou vílou - ilustrační obrázek

Tajemná pověst o lásce a kletbě na břehu řeky Ohře. Příběh Jana Svatoše a nadpřirozené síly, která změnila osud svatebního průvodu v kámen. Nahlédněte do legendy a objevte krásu Svatošských skal.

Článek

Svatošské skály se nacházející na levém břehu řeky Ohře. Jsou skalním útvarem, který připomíná svatební průvod. Toto magické místo má hlubokou historii spojenou s pověstí, která se stala nedílnou součástí zdejšího regionálního folklóru.

Podle legendy, která sahá až do doby středověku, našel jistý chudý sedlák cestou na loketský hrad, v místech, kde dnes stojí kostel v Horním Slavkově, opuštěného novorozence. Plný soucitu vzal dítě s sebou a přivedl ho k markraběnce Janě. Markraběnka se chlapce ujala a dala mu jméno Jan a příjmení Svatoš, podle muže, který ho nalezl. Jan vyrůstal v její péči a stal se pohledným mladíkem. Na rozdíl od svých vrstevníků však neměl zájem o rytířské turnaje a další panské akce. Raději se toulal po lesích a snažil se porozumět krásám přírody.

Jednoho osudového dne seděl Jan na břehu řeky Ohře a zamyšleně hleděl do jejích peřejí. Když v tom se před ním objevila pohledná víla, která ho ihned očarovala svou krásou. Jan se do ní natolik zahleděl, že vše kolem něj přestalo existovat. Víla mu nabídla, že ho naučí vše, po čem touží a zasvětí ho do umění magie. Ale jen za podmínky, že se nezasnoubí s jinou ženou! Jan, fascinován vílinou krásou, tuto podivnou nabídku přijal.

Víla svůj slib dodržela a Jana zasvětila do nejhlubších tajů skrytých nauk. Jan byl šťastný a učil se od víly nové a nové magické praktiky. Uplynulo několik let a mladý Svatoš na svých cestách světem potkal dívku, do které se zamiloval. Slib, který dal víle, se stal jeho noční můrou. Se svou milou se totiž toužil oženit.

Navzdory hrozbě nadpřirozené síly se Jan rozhodl pro velkolepou svatbu. Spoléhal na své znalosti kouzelných praktik a doufal, že dokáže překonat kletbu, která nad ním visela. Když stál svatební průvod před oltářem, víla se vynořila z rozbouřených vln řeky Ohře a proměnila celý průvod v kámen - kněze, mladé milence, svatební hosty, hudebníky i svatební povoz. Tento tragický okamžik zanechal trvalou stopu v podobě Svatošských skal.

Dnes se Svatošské skály staly turistickou atrakcí a připomínkou této dramatické pověsti. Místní obyvatelé a návštěvníci mohou obdivovat tento přírodní skvost a zároveň si připomínat příběh lásky, kletby a nadpřirozené síly, který se zde odehrál. Svatošské skály nám připomínají, že i v nejkrásnějších a nejklidnějších místech přírody může být skryto kouzlo tajemství a tragédie, které utkví v paměti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ohře

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz