Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svérázná herečka Jaroslava Hanušová ignorovala lékaře a přišla o nohy!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: YOUTUBE (Možná přijde i kouelník) / AI

Jaroslava Hanušová a Jiří Lábus v pořadu Možná přijde i kouzelník

Svérázná herečka Jaroslava Hanušová by v těchto dnech oslavila 75 narozeniny. Bojovala s cukrovkou, ignorovala lékaře, přišla o nohy a zdevastovala byt, ve kterém žila. Smysl pro humor jí ale zůstal.

Článek

V těchto dnech by se dožila 75 let legendární Jaruš, kterou si mnozí pamatují z televizní estrády Možná přijde i kouzelník. Tu po boku Oldřicha Kaisera, Jiřího Lábuse a dalších komediálních herců bravurně ztvárnila Jaroslava Hanušová. Herečka se narodila 25. února 1949 v Praze a její herecká kariéra se začala psát v osmdesátých letech 20. století. Tehdy ji v jejích 32 letech pro veřejnost „objevil“ její dlouholetý kamarád a spolužák Jiří Lábus, když jí nabídl roli v komedii Velká sázka o malé pivo. Hanušová se pak stala populární i díky řadě menších rolích ve filmech a televizních seriálech, ale i díky několika příležitostem na divadelních prknech​. Hostovala na několika divadelních scénách, včetně Činoherního klubu​.

Ve filmu se Hanušová objevila v několika významných rolích. Mezi ty nejznámější patří učitelka Jaruška ve filmu Zdeňka Trošky Slunce, seno, erotika nebo sadistická vychovatelka Procházková v Renčově dramatu Requiem pro panenku. Dále si zahrála v komedii Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh nebo v dramatu Bastardi. Zajímavé role jí nabídl i její tehdejší manžel, režisér Jaroslav Hanuš, se kterým měla tři děti. Díky němu se objevila v seriálech Život na zámku nebo Náměstíčko. Její manželství s Jaroslavem Hanušem však nemělo dlouhého trvání. Režisér si našel jinou ženu a Hanušová to těžce nesla. Když k tomu přidáme upadající slávu a nepřicházející role, nemůžeme se divit, že o sebe přestala pečovat a své depresivní stavy a žal řešila s lahvinkou v ruce. Podlehla alkoholu, a to byl konec její herecké kariéry.

Osobní život přinesl Jaroslavě Hanušové mnoho výzev. Několik let bojovala s těžkou cukrovkou. Herečka se ale odmítala vzdát svého bohémského života a „kašlala“ na doporučení lékařů. To vedlo k tomu, že jí musely být na podzim roku 2013 amputovány obě nohy - jedna v říjnu, druhá v prosinci. Herečka se tak rázem ocitla ve špatné finanční situaci. 

I přes tyto obtíže si Jaroslava Hanušová zachovala svůj nezlomný smysl pro humor. Spolu s přáteli Petrem Čtvrtníčkem a Jiřím Lábusem využila černého humoru k získání finanční podpory. Společně zorganizovali neortodoxní aukci jedné z jejích bot, která vynesla 120000 korun. Tento počin ale u veřejnosti vyvolal smíšené reakce, u některých dokonce kritiku a odsouzení. Dcera herečky Klára na to však reagovala s pochopením a vděčností. Byla ráda, že jí výtěžek z aukce pomohl pořídit invalidní vozík pro maminku.

Poslední roky svého života se Jaroslava Hanušová stáhla do ústraní. Se svým synem Jaroslavem bydlela v Praze v Písecké ulici. Vyhýbala se novinářům a na veřejnosti se příliš neobjevovala. Výjimkou byl pohřeb komunistického europoslance Miroslava Ransdorfa, na který v lednu 2016 dorazila s kyticí karafiátů.

Podle nájemníků domu, ve kterém herečka žila, měla Hanušová komplikovanou osobnost. To ostatně potvrdil i Jiří Papík, který herečce byt v uvedeném domě pronajímal. Jak pro média uvedl, původně zrekonstruovaný byt dokázala herečka za dobu svého pobývání proměnit ve squat s vyhořelou kuchyní avrstvou mastnoty a špíny na parketách.

Jaroslava Hanušová zemřela 22. února 2016 ve věku nedožitých 67. narozenin na selhání organismu​ v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. 

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jaroslava Hanušová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz