Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemné tříkrálové rituály: Svíčky prozradí, kdo zemře jako první

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E (vytvořeno umělou inteligencí)

Tříkrálový svátek provázejí i tajemné rituály.

Svátek Tří králů se vyznačuje nejen tradičními koledami a řadou nejrůznějších zvyků, ale i jedním neobvyklým rituálem, který předpovídá délku života a osud duše po smrti.

Článek

Svátek Tří králů, známý také jako Slavnost Zjevení Páně, se každoročně slaví 6. ledna a letos připadá na sobotu. Tento den je významný pro křesťany po celém světě a je připomínkou tří mudrců, kteří, krátce po jeho narození, navštívili Ježíše Krista v Betlémě. Podle Matoušova evangelia je k němu údajně dovedla zářící hvězda, aby právě narozenému Mesiášovi přinesli dary v podobě zlata, kadidla a myrhy, přičemž každý z těchto darů měl svůj symbolický význam: zlato jako znak královské hodnosti, kadidlo jak symbol božství a myrha coby utrpení.

Tradičně se na Tři krále pořádají koledy. Koledníci obcházejí domácnosti a vybírají peníze pro charitativní účely. V minulosti se za koledníky převlékaly převážně chudé děti, aby si vykoledovaly něco k jídlu. Koledovali ale také učitelé se žáky nebo kněží s ministranty. Zajímavým symbolem svátku je psaní písmen K+M+B na dveře domů, což je často nesprávně spojováno se jmény tří králů - Kašpar, Melichar a Baltazar. Ve skutečnosti jde o počáteční písmena latinského požehnání „Christus mansionem benedicat“, což znamená „Ať Kristus požehná tomuto domu“. Proto se také za tato písmena připisuje i aktuální letopočet na znamení, že toto požehnání platí po celý rok.

Svátek zároveň uzavírá vánoční období a je spojen s lidovými tradicemi, jako je svěcení vody, křídy, kadidla, soli a zlatých artefaktů v kostelech. Tyto svěcené předměty tak získávají ochrannou moc a mohou být použity k zabezpečení domácností proti zlým silám a nemocem.

Tři králové jsou také připomínkou Ježíšova křtu v Jordánu a jeho prvního zázraku - proměnění vody ve víno na jedné svatbě v Káně Galilejské (historické místo v regionu Galilea v dnešním Izraeli). Na Tři krále se v kostelech také ohlašuje datum Velikonoc a dalších pohyblivých svátků. Hospodyně pečou zvláštní kynutou buchtu ve tvaru kruhu, připomínající královskou korunu, do které vkládají minci. Ten, kdo ji najde, se stává „králem“ a smí kropit dům svěcenou vodou a psát na dveře písmena s křížky.

Mezi další lidové zvyky patří rituál koupání v ledové vodě pro pevné zdraví nebo pití svěcené vody. V některých regionech se ženy a dívky na Tři krále omývaly sněhem, aby si zachovaly zdravou pleť. Zajímavou tradicí je také pouštění lodiček z ořechových skořápek po vodě, ve kterých je zapálená svíčka. To se provádí za účelem věštění budoucnosti a záleží na tom, jak dlouho svíčka hoří a jakým směrem se lodička pohybuje. Pokud svíčka vyhoří do konce, naznačuje to dlouhý a šťastný život. Pokud se lodička vzdálí od okraje nádoby, znamená to cestování nebo změnu prostředí. Naopak, pokud zůstane blízko kraje, dotyčný setrvá na stejném místě. Převrácení lodičky nebo zhasnutí plamínku může signalizovat možné zdravotní problémy. Přeplutí lodičky z jedné strany nádoby na druhou je vnímáno jako dobré znamení předvídající zdraví, štěstí a úspěch.

Pro milovníky černého humoru, kteří by chtěli vyzkoušet jeden neobvyklý až morbidní rituál, a odhalit tak skryté řádky osudu, existuje metoda věštění pomocí svíček, které musí být stejně vysoké. Každý účastník rituálu zapálí svou vlastní svíci a sleduje, jak plameny pomalu dohořívají. Svíčka, která vyhasne jako první, symbolicky předpovídá, že její majitel „opustí“ tento svět nejdříve. Interpretace plamene a kouře pak může naznačovat, jaký osud čeká duši po smrti. Jasné plameny a vzestupný kouř symbolizují cestu do nebe a klidné odpočívání duše. Naopak, praskající svíčka s klesajícím kouřem a nepravidelným plamenem napovídá, že duše bude čelit věčnému trestu v pekle.

K svátku Tří králů se váže i řada pranostik. Tyto lidové předpovědi se zaměřují především na počasí a jeho vliv na zemědělství a úrodu. Zde jsou některé z nich:

Na Tři krále o krok dále - tento výrok naznačuje, že se dny začínají postupně prodlužovat po zimním slunovratu.

Tři králové mosty staví, nebo je boří - vyjadřuje vliv počasí na tento den na stavby a konstrukce.

Na Tři krále mrzne stále.

Je-li na Tři krále větrno, zamíchá se planetami a bude úrodno.

Na Tři krále mnoho hvězd - urodí se hodně brambor.

Je-li na Tři krále jasno, zdaří se pšenice.

Třpití-li se hvězdy tu noc před Třemi králi, rodí se hojně bílí beránci.

Oslava Tří králů je bohatým a pestrým svátkem, který oslavuje křesťanskou tradici a lidovou kulturu, zároveň poskytuje příležitost pro charitativní aktivity a posiluje komunitního ducha.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz