Hlavní obsah
Aktuální dění

Takový byl Novoroční projev prezidenta Petra Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: screen z vysílání ČT

Novoroční projev prezidenta republiky Petra Pavla

V novoročním projevu prezidenta České republiky Petra Pavla se reflektovala současná společenská a politická situace. Prezident apeloval na překonání strachu a udržení optimismu v národním diskurzu.

Článek

Novoroční projev prezidenta České republiky Petra Pavla z 1. ledna 2024 byl významným momentem. Prezident se v něm zaměřil na různé aspekty současné společnosti a politiky.

Na začátku se zmínil o tragických událostech, které ovlivnily Českou republiku na konci uplynulého roku, a vyzval k překonání obav a udržení radosti ze života. Pavel zdůraznil, že je důležité nepodléhat paralýze ze strachu a být připraven na krizové situace, ale zároveň si zachovat svobodu.

Dále se hlava státu věnovala domácí politické scéně. Prezident pochválil současnou vládní koalici za její soudržnost a snahu řešit zadlužení země, avšak vytkl její nedostatečnou komunikaci s veřejností a neschopnost přesvědčit občany o potřebě nepopulárních změn. Pavel také kritizoval vulgarizaci politické diskuse a apeloval na politiky, aby se snažili veřejný prostor kultivovat, nikoli znehodnocovat.

Tématem novoročního projevu Petra Pavla bylo i výročí vstupu České republiky do Evropské unie a Severoatlantické aliance a vyzval občany, aby se zapojili do nadcházejících voleb a ovlivnili tak směřování země i celé EU.

Celý projev byl prvním novoročním projevem prezidenta po deseti letech, čímž obnovil tradici, kterou před ním drželi prezidenti jako Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel nebo Václav Klaus, ale kterou narušil Miloš Zeman svým vánočním projevem 26. prosince.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz