Hlavní obsah
Zdraví

Štve vás pomerančová kůže? Víme, jak na ni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Díky svému hrbolatému vzezření je celulitida označována také jako pomerančová kůže.

Prozkoumejte efektivní metody boje proti celulitidě, včetně zdravého životního stylu, moderních neinvazivních terapií a alternativních přístupů včetně lymfatických masáží a detoxikačních kůr.

Článek

Nejsou to jen nadbytečná kila, která mnohým ženám brání trávit volný čas v plavkách u bazénu nebo v létě na plovárně. Za zmínku stojí i celulitida - estetický problém, kdy se v oblasti hýždí a stehen tvoří nevzhledné dolíčky.

Díky svému hrbolatému vzezření je takto postižená tkáň označována také jako pomerančová kůže. Proč a jak k této změně dochází? Celulitida je dána mnoha faktory, které se na jejím vzniku podílí. Od nezdravého životního stylu v podobě nedostatečného pohybu a nevhodného stravování, přes hormonální vlivy u uživatelek antikoncepce a genetiku až po usazování toxinů v těle. Všechny tyto vlivy mají na svědomí zvětšení objemu podkožních tukových buněk, které jsou následně vytlačovány proti povrchu kůže a vytváří tak nevzhledné ďolíčky známé jako celulitida.

Celulitida postihuje ve větší míře ženy. Může za to ženský hormon estrogen, který se ve větším množství vyskytuje právě v hormonální antikoncepci. Hormon způsobuje menší cirkulaci krve a může za zadržování tekutin v tkáních. Ženy mají také tenčí kůži než muži a v partiích jako jsou boky, stehna a hýždě se jim ukládá více tuků.

Jasným favoritem při řešení celulitidy je rázová vlna. Jedná se o poměrně novou technologii, která je s úspěchem využívána i v klasické medicíně, například k rozbíjení ledvinových kamenů. Je to neinvazivní a zcela bezpečná metoda kombinující akustické a elektrické pulsy, které prostupují hluboko do podkoží a stimulují tkáň, podporují mikrocirkulaci a rozrušují zapouzdřené tukové buňky. To následně vede k uvolnění a vypnutí kůže. Výsledky jsou znatelné už po prvním ošetření. Pro nejlepší efekt je však doporučováno 6 - 10 takových zákroků. Důležité je samozřejmě i dodržování zásad zdravého životního stylu, aby se celulitida nevrátila.

Různé způsoby, jak bojovat s celulitidou, zná i alternativní medicína. Vzhledem k tomu, že celý problém spočívá v poruše cirkulace krve a lymfy, je vhodné provádění lymfatických masáží. Prospěšné je také nasazení detoxikačních kůr a vyčištění organismu od usazených škodlivin. Doporučuje se pití nejrůznějších detoxikačních čajů a konzumovat takzvané čistící potraviny. Mezi ty nejúčinnější patří například obyčejné brambory, jablka, kyselé zelí, špenát či brokolice. Někteří léčitelé doporučují i za studena lisovaný hroznový olej. Ten obsahuje množství bioaktivních látek, které pomáhají zvýšit elasticitu pokožky a zpevňují žilní a tepenné stěny. Dalším pomocníkem v boji s celulitidou může být i Jinan dvoulaločný, který příznivě ovlivňuje celý kardiovaskulární systém.

Celulitida nepředstavuje neřešitelný problém. Jak jsme zmínili, existuje mnoho způsobů, kterými s ní lze bojovat. Nejjednodušší a snad nejpřínosnější je změna životního stylu. Vhodná životospráva a dostatek pohybu vám pomůže trvale řešit nejen celulitidu, ale i řadu dalších zdravotních obtíží.

zdroje: mayoclinic, add

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pomerančová kůže

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz