Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Srbsku exhumovali upíra, aby mu probodli srdce a tělo spálili na hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E (vytvořeno umělou inteligencí)

Příběh sedláka Petra Plogajoviče z roku 1725, jehož úmrtí vyvolalo v srbské vesnici upíří hysterii. Ta skončila, až když mu bylo kůlem probodnuto srdce a jeho tělo spáleno na hranici.

Článek

Přestože mnohé kroniky píší o upírech často velmi působivě, můžeme spekulovat o jejich věrohodnosti. Odborníci se domnívají, že ve většině případů jsou krvelačná stvoření jen odleskem bujné fantazie tehdejších pisatelů. Na druhou stranu existují úředně ověřené dokumenty, které upírství zmiňují. Tyto materiály pochází často z rukou vážených osob - lékařů, soudců, popřípadě vojáků.

Jeden takový příběh se odehrál v roce 1725 v Uhrách. Tehdy byl v obci Kisiljevo pohřben srbský sedlák Petr Plogajovič. Podle dostupných záznamů se tři týdny po jeho smrti začaly v obci objevovat znepokojivé případy, kdy lidé onemocněli a později zemřeli. Tvrdilo se, že za jejich smrtí stál právě Plogajovič, který se měl po nocích jako upír vkrádat do jejich domovů​, aby se tam skláněl nad jejich krky a nasával teplou krev. Takto měl o život připravit celkem devět lidí. Situace vyvolala mezi místními obyvateli velké obavy a vedla je k přesvědčení, že tělo upíra musí exhumovat a spálit. K tomu ale potřebovali „požehnání“ místního faráře. Ten takové povolení zprvu odmítl vydat a učinil tak až v okamžiku, kdy vesničané pohrozili odchodem z obce. Rozhodnutí bylo nakonec podpořeno i ze strany oficiálních úřadů, jak to dokládá i zpráva carského důstojníka, úředníka habsburské administrativy, který byl přítomen při vykopávce a následném probodnutí Plogajovičova těla kůlem​.

Záznamy uvádí, že při otevření hrobu bylo tělo nezvykle zachovalé, a dokonce se zdálo, že z úst mrtvého vytéká čerstvá krev, což bylo v té době považováno za důkaz jeho upírství. Na základě těchto zjištění a podle místních zvyklostí bylo mrtvému kůlem probodnuto srdce a jeho tělo spáleno na hranici.

Příběh Petra Plogajoviče je významný nejen jako příklad tradic a pověr souvisejících s upíry, ale i díky zachované dokumentaci tehdejších postojů a reakcí na nevysvětlené a zdánlivě nadpřirozené události. Jeho případ tak představuje zajímavý vhled do historie a kultury té doby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz