Hlavní obsah
Názory a úvahy

Valentýn: Svátek předražených dárků a květin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay.com

Valentýn je tady a s ním i příval růžovo-červené komerce. Obchody se plní srdíčky a medvídky, a reklamy na dokonalé dárky jsou na každém rohu. Je to ještě o lásce nebo jen o penězích a byznysu?

Článek

Už se to blíží, den, kdy se ulice zbarví do růžova a červena, výlohy obchodů se zaplní srdíčky a plyšovými medvídky, a na každém kroku na vás „vybafne“ reklama lákající k nákupu dokonalého dárku pro vaši drahou polovičku. Ano, mluvím o Valentýnu, svátku všech zamilovaných. Ale je tento den ještě oslavou lásky, nebo spíše svátkem peněz chtivých obchodníků, rekordních tržeb a skvělého byznysu?

Nechte si vyprávět příběh o tom, jak se z nevinného svátku stala jedna z největších obchodních příležitostí roku. Představte si, že jste majitel malého květinářství. Celý rok se snažíte přilákat zákazníky, ale pak přijde únor a s ním Valentýn. Pro vás to znamená jediné: čas začít balit růže do extra lesklého papíru se samými srdíčky a připravit se na lavinu zamilovaných, kteří jsou ochotni utratit nemalé jmění, jen aby tomu druhému ukázali svou lásku. A tak se květiny, které běžně stojí pár korun, najednou prodávají za trojnásobek i více.

Ale nejsou to jen květináři, kdo na Valentýnu vydělává. Restaurace nabízejí speciální valentýnské menu za ceny, které jsou často mnohem vyšší než obvyklé. Prodejci šperků si mnou ruce nad zvýšeným zájmem o zásnubní prsteny. A co teprve obchody s čokoládou a plyšáky? Ty na tento den čekají jako na Vánoce.

A teď si představte, že jste zamilovaný pár, který se snaží oslavit svou lásku. Najednou zjistíte, že každé gesto, každý dárek, který chcete dát svému partnerovi nebo milované osobě, je nějakým způsobem komerčně ovlivněn. Valentýn se tak mění ze dne lásky na den, kdy jste nuceni utrácet nemalé peníze jen proto, abyste dokázali, jak moc milujete.

Co kdybyste se na nějakého Valentýna letos úplně „vykašlali“ a místo toho s oslavou lásky počkali třeba na 1. květen až pokvetou třešně. A pod některou z nich se políbili tak, jak to dělali naši rodiče a prarodiče. Bez plyšových medvídků, bez předražených růží, jen vy dva a krása přírody. Nejenže byste ušetřili peníze, ale váš projev zamilovanosti by byl autentičtější a pravdivější.

Ať už letos oslavíte lásku na Valentýna nebo na 1. máje, udělejte to ze srdce, a ne proto, že vám to diktuje zvyk, reklama nebo obchodníci. Pamatujte, že pravá láska se nedá koupit. A nejlepší dárek, který můžete milované osobě dát, je váš čas, pozornost a upřímná láska. A to je něco, co za žádné peníze nekoupíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz