Hlavní obsah
Rodina a děti

Výchova dětí? Škoda rány, která padne vedle!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eugene Gensyurovksy / DEPOSITPHOTOS.com

Tělesné tresty ve výchově dětí - kontroverzní metoda, kterou mnozí považují za účinnou. Proč ji někteří rodiče volí a proč ji nezatracovat?

Článek

V debatě o výchově dětí se často vedou vášnivé diskuze o používání fyzických trestů. Někteří tvrdí, že je to metoda zastaralá a nevhodná, zatímco jiní věří, že existují odůvodněné situace, kdy fyzické tresty mohou sehrát pozitivní roli.

První otázkou, která může vzbudit polemiku je, proč vůbec fyzické tresty používat a zda to nemůže to být vnímáno jako násilí. Domnívám se, že existují situace, kdy adekvátní fyzický trest dítěti pomůže lépe pochopit pravidla a hranice. Je to jasný a rychlý způsob k okamžité korekci nežádoucího chování, který mu ukáže, že jeho jednání má důsledky.

To si myslí i psycholog Jeroným Klimeš, který v jednom ze svých vyjádření prohlásil: „Tělesné tresty jsou výchovný prostředek. Proč bychom je zakazovali, když tak můžeme usměrnit chování dítěte. A rychleji.“ Klimeš poukazuje na to, že považovat fyzickou bolest za principiálně špatnou je mylné. Zdůrazňuje však, že by se neměla stávat hlavním nástrojem ve výchově​.

Samozřejmě, pokud je to možné, měli by rodiče upřednostňovat jiné formy trestů. Začít je možné domluvou. Některým dětem to stačí. A pokud ne, pak jsou tu i alternativní tresty v podobě domácího vězení, zákazu oblíbených aktivit, domácích prací a podobně. Ale pokud nic z toho na dítě nezabírá, je fyzický trest na místě. Pro dítě je to nepříjemné a nechce to znovu zažít. Příště, než něco provede, bude přemýšlet, jestli chce bolet znovu zažít.

Například v období, kdy jsem navštěvoval základní školu, bylo běžné, že učitel občas „propleskl“ žáka nebo si ho vzal do kabinetu a tam mu řádně (myšleno fyzicky) vyčinil. Dotyčný si pak zpravidla žádné další prohřešky nedovolil. Výprasky v době mého mládí byly naprosto normální. Ani já jsem se jim nevyhnul a rozhodně si nemyslím, že by mě nějak psychicky poznamenaly.

Když se podíváme do přírody, zjistíme, že i zvířata používají fyzické tresty k výchově svých mláďat. Například kočky často kousnou svá rozdováděná koťata, aby je naučily správnému chování. A že to není „jen nějaké šolíchání“, je slyšet z jejich kvičení. To ukazuje, že použití fyzických trestů je běžné i ve světě zvířat a není to nic proti přírodě. V tomto kontextu i naši rodiče a jejich rodiče často v souvislosti s výchovou razili heslo „Škoda rány, která padne vedle!“ A něco na tom bylo.

Samozřejmě, nejde o to, aby děti byly fyzicky trestané za každou chybu. Je důležité brát v úvahu konkrétní situaci a zvážit možné alternativy. Navíc, toto trestání musí být vždy prováděno s maximální opatrností a respektem k dítěti. Nikdy nesmí vést k jeho vážnému fyzickému nebo psychickému poškození.

V mnoha zemích a jurisdikcích jsou však fyzické tresty vůči dětem zakázány nebo silně regulovány. Je otázkou, jestli je dobře. Nedávno byla tato zásada zakotvena i do právního řádu České republiky. Novela občanského zákoníku, přijatá v roce 2023, deklaruje, že fyzické a psychické tresty jsou nepřijatelné. Naštěstí za porušení tohoto zákazu nehrozí sankce, pokud tedy dítěti není ublíženo nebo není zraněno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz