Hlavní obsah
Sport

Opta: Sparta má v Lize mistrů větší šance na úspěch než Feyenoord

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sparťan Haraslín slaví s týmem postup do Ligy mistrů.

Sparta se na konci srpna po 19 letech kvalifikovala do Ligy mistrů. V týdnu analytická společnost Opta přišla s tím, jaké jsou její procentuální šance v případě, že se kvalifikuje mezi 16, 8, 4 a 2 nejlepší celky či případně celou soutěž vyhraje.

Článek

Sparta se postupně utká se Salcburkem (doma), Stuttgartem (venku), Manchesterem City (venku), Brestem (doma), Atlétikem Madrid (doma), Feyenoordem (venku), Interem Milán (doma) a Leverkusenem (venku).

Dohromady je v Lize mistrů, která se hraje novým formátem, 36 mančaftů a každý z nich hraje 8 zápasů. Po nich 8 nejlepších týmů postoupí přímo do 16finále. Kluby od 9. do 24. místa se utkají o zbylých 8 vstupenek. V tomto jakémsi předkole nebo chcete-li 32finále, se hraje 1vs1 klasickým formátem doma-venku, vítěz postupuje, poražený končí. Stejně jako týmy od 25. do 36. místa.

Analytická společnost Opta se zaměřila na to, jakou procentuální šanci mají týmy na postup mezi šestnáct či osm nejlepších. Pak také jakou mají šanci hrát semifinále, finále či soutěž dokonce vyhrát. Pojďme se zaměřit na Spartu v každé konkrétní řekněme kategorii.

Top 16

Sparta má 24,5% šanci na postup mezi 16 nejlepších, což ji řadí na 24. místo. Podle superpočítače je na tom lépe než Feyenoord (22,4 %), Lille (22,1 %), Celtic (21,1 %), Bruggy (18 %), Dinamo Záhřeb (17,4 %), Salcburk (14,1 %), Brest (13 %), Štýrský Hradec (10,4 %), CZ Bělehrad (6,2 %), YB Bern (4,3 %), Šachtar Doněck (3,9 %) a Slovan Bratislava (1,2 %).

Jako fanoušek českého fotbalu bych také řekl, že Sparta bude mít více šancí než Slovan, Brest či Štýrský Hradec, ale v porovnání s Feyenoordem, YB Bern či Lille (zvlášť po dvojutkání se Slavií) je to hodně zajímavé a hlavně pozitivní.

Top 8

Zcela logicky se šance českého mistra na postup do další fáze Champions League zmenšuje. Mezi 8 nejlepších je to 7,6 %. Pro srovnání Lille má 6,5 %, Feyenoord 6,4 %, Bruggy s Celtikem 4,5 %, Din. Záhřeb 3,7 %, Salcburk 3,2 %, Brest 2,7 %, Štýrský Hradec 2,1 %, CZ Bělehrad 1 %, Šachtar Doněck 0,7 %, YB Bern 0,5 % a Slovan 0,1 %.

Top 4

Sparta v semifinále? To už je extrémní sci-fi a zcela nemožné. Podle Opty je to šance 1,9 %, což je stejné jako u Feyenoordu a o jednu desetinu více než u Lille. 1,1 % mají Bruggy a pod hranicí jednoho procenta jsou pak Celtic, Din. Záhřeb, Salcburk, Brest, Štýrský Hradec a CZ Bělehrad. Nulu superpočítač přidělil Doněcku, Slovanu a Bernu.

Top 2

Předpokládal bych, že nulu bude mít Sparta na účast ve finále. Ale Opta je optimističtější a vidí šanci! Konkrétně 0,5 %. Lille s Feyenoordem mají 0,4 %, Bruggy jsou na 0,3 %, Celtic na 0,2 %, Záhřeb, Salcburk a Štýrský Hradec mají 0,1 %. Na nule jsou Brest, CZ Bělehrad, Doněck, Slovan a YB Bern.

Vítěz

Opta také vypočítala, že Sparta má NĚJAKOU šanci opanovat Ligu mistrů. A to konkrétně 0,2 %! Což je stejné jako u Aston Villy a Benfiky Lisabon (anglický i portugalský tým byly předtím ve všech ukazatelích lepší). Hodnotu 0,1 % mají Boloňa (která také měla v předchozích výpočtech větší šance), Lille, Feyenoord a Bruggy. Čistou nulu pak dostaly Celtic, Din. Záhřeb, Salcburk, Štýrský Hradec, Brest, CZ Bělehrad, Doněck, Slovan a YB Bern.

Právě podle šancí na výhru se sestavil žebříček, ve kterém Sparta obsadila 23. místo, což by v reálném světě znamenalo, že by po základní fázi postoupila do play off a hned v úvodním dvojutkání by vypadla, což by byl další velký úspěch.

Jak ale z čísel vyplývá, Sparta je na tom ve víceméně všech atributech lépe než Feyenoord, kam po uplynulé sezoně odešel trenér Priske.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám