Hlavní obsah
Cestování

Athény východních Čech – i takový přídomek má Chrudim

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z Chrudimi

Východočeská Chrudim je městem střední velikosti ležícím na rozhraní Železných hor a Polabské nížiny, 110 km od Prahy, 10 km jižně od krajského města Pardubic a 33 km od Hradce Králové.

Článek

Při cestách po českých krajích jistě mnoho návštěvníků zavítá právě i do Chrudimi. U některých prezentací města se uvádí, že Chrudim je známá rovněž jako „Athény východních Čech“.

Chrudim je městem žijícím každodenním dynamickým rytmem s radostmi i starostmi jeho obyvatel, s ulicemi někdy až příliš zaplněnými auty, ale také s tichými zákoutími, parky a procházkovými trasami kolem řeky Chrudimky a revitalizovaného toku bývalého mlýnského náhonu.

Jen mohu potvrdit, že k posezení tu vybízí množství stylových restaurací, hospůdek a kavárniček, které se jako mávnutím kouzelného proutku vylouply ve starých měšťanských domech, v jejich sklepeních a na zahrádkách u hradeb.

V Turistickém informačním centru v Chrudimi jsem se dozvěděl více o historii i památkách ve městě.

„Za zmínku stojí, že tady máme Regionální muzeum, Muzeum barokních soch a Muzeum loutkářských kultur. Taky klášterní zahrady a městský park i další parky. A z Chrudimi pochází Josef Ressel, vynálezce lodního šroubu,“ sdělili mi pracovníci informačního centra zajímavá fakta, typická pro Chrudim.

Jak jsem se sám přesvědčil, dominantu města, která je vidět již z dálky, když přijíždíte k městu, tvoří kostel Nanebevzetí Panny Marie. Je to původně gotická stavba s románskými základy a novogotickou úpravou z poloviny 19. století od architekta Františka Schmoranze.

Webové stránky města připomínají, že uprostřed Resselova náměstí lemovaného řadou starobylých měšťanských domů stojí barokní sochařsky bohatě zdobený sloup Proměnění Páně. Barokní průčelí staré původně renesanční radnice na severní straně náměstí dotváří nezaměnitelný ráz chrudimského centra.

Jak jsme již uvedli, v Chrudimi sídlí Muzeum loutkářských kultur. Loutky jsou jedním z atributů města také díky festivalu Loutkářská Chrudim, jenž má již více než padesátiletou tradici. Amatérští loutkáři se sem pravidelně sjíždějí a v prvním červencovém týdnu předvádějí své loutkoherecké umění. Je to ale také příležitost k osobním setkáním lidí téhož uměleckého zaměření ve velmi příjemné části roku na začátku letních prázdnin.

Ve městě působí druholigový fotbalový klub MFK Chrudim. Příznivci ledové plochy tu najdou zimní stadión, který nezahálí ani v letním období: na speciální ploše je tu příležitost pro jízdu na in-line bruslích.

Mladí adrenalinoví jezdci na skateboardech a kolečkových bruslích využívají unikátní skatepark. Rekreační cyklisté v Chrudimi a nejbližším okolí najdou terén vhodný k jízdě na kole, jejíž obtížnost si mohou zvolit dle svých fyzických možností od zcela pohodových tras až po poměrně náročné tratě vhodné pro horská kola.

Zdroj: https://chrudimsky.navstevnik.cz/prochazka-po-meste/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz