Hlavní obsah
Sport

Basketbalová euforie panuje v Ústí nad Labem, ve finále čeká Nymburk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z finálové série basketbalové ligy BK Ústí nad Labem - BK Děčín

Nesmírně zajímavý ročník Národní basketbalové ligy mužů spěje do finiše. Vrcholem bude finálová série, v níž se o titul ucházejí osmnáctinásobný mistr z Nymburka a vůbec poprvé celek BK Ústí nad Labem.

Článek

Ústecký basketbalový klub už nyní dosáhl na svůj historický úspěch mezi elitou.

BK Nymburk vyhrál nadstavbovou část a poměrně snadno přešel přes čtvrtfinále a v semifinále zdolal Ostravu. Zatímco středočeský tým měl čas na regeneraci a přípravu na finále, druhá semifinálová série přinesla nevídané drama.

O postupujícím mezi BK Ústí nad Labem a BK Děčín musel rozhodnout až sedmý zápas v ústecké hale. Nakonec vytoužený finálový sen se stal skutečností pro ústecký celek, který prožívá dosud fantastickou sezonu.

„Někdy v lednu nebo v únoru jsme si dali za cíl postup do finále. Bylo to odvážné, ale o to větší je euforie, že se to povedlo. A zrovna proti Děčínu, který má s play off velké zkušenosti a letos obhajoval stříbro. Jsem hrdý na kluky,“ líčil ústecký trenér Jan Šotnar pro zástupce médií bezprostřední dojmy přímo na hrací ploše, když se ocitl v obležení fanoušků.

Před dvěma lety unikl týmu Ústí nad Labem bronz jen o pověstný krůček. I čtvrté místo bylo tehdy pozitivní bilancí, ale nynější účast ve finále stojí v rámci obrovské ligové konkurence mnohem výš.

Respekt ale zaslouží i basketbalový Děčín. Po loňské druhé příčce nebylo snadné udržet vysoce postavenou laťku výkonnosti.

„Vždycky je těžké navazovat na medailový úspěch. Naším cílem bylo letos znovu semifinále, čímž jsme zopakovali loňskou sezonu. Dostat se do elitní čtyřky je složité, takže si toho vážíme. Ale i proti Ústí jsme chtěli každý zápas vyhrát,“ řekl mi generální manažer děčínského klubu Lukáš Houser v ústecké hale.

Na straně Ústí nastoupilo pět Američanů, kteří tvoří páteř sestavy. Rovněž Děčín má ve své středu zahraniční borce v čele s americkým lídrem Waltonem.

„Vůbec jsme to nebrali tak, že je to především souboj špičkových cizinců v české lize. Basketbal je kolektivním sportem a hrály proti sobě Děčín a Ústí. A nakonec rozhodovalo to, kdo dá více košů bez ohledu na jména hráčů,“ přemítal Lukáš Houser.

O třetí místo si to Děčín rozdá s NH Ostrava. I toto zápolení o bronz má svoji důležitost. Ostravští se pokusí završit sezonu medailí, když ve čtvrtfinále senzačně pokořili předchozího mistra z Opavy. Na Nymburk pak ale už nestačili.

„Fakt, že Opava, která byla favoritem, a Pardubice a další silné celky zůstaly před branami semifinále, svědčí o vyrovnanosti ligy. A přitom medailové ambice měly určitě všechny kluby, co se dostaly do play off,“ zakončil Lukáš Houser.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz