Hlavní obsah
Sport

Čeští volejbaloví reprezentanti se chystají na mistrovství Evropy mužů i dvacítek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z finále volejbalové extraligy, z pražské UNYP Arény, série Lvi Praha-České Budějovice

Letošní volejbalové léto je opět ve znamení významných akcí, na kterých startují i čeští reprezentanti. Kromě národního týmu mužů má před sebou atraktivní program i reprezentace hráčů do dvaceti let.

Článek

Důležitou roli v českém volejbalu zastává i trenér Michal Nekola. Zkušenosti z postu hlavního kouče reprezentačního áčka nyní uplatňuje na lavičce juniorského výběru, chystajícího se na evropský šampionát této věkové kategorie.

Michal Nekola je neustále ve středu dění. Proto jsem se ho nejprve zeptal na reprezentační áčko, které před několika lety vedl i na mistrovství Evropy.

„Národnímu týmu už začala Zlatá evropská liga. Poté následuje kvalifikace o postup na EURO mužů. Teď se už mohou kluci po svých ligových soutěžích soustředit na reprezentaci. Zápasů bude dost, což je i příležitostí pro více hráčů, aby se ukázali v co nejlepší formě,“ řekl mi Michal Nekola při novinářském rozhovoru.

Kouč je zatím spokojen s tím, jak si vede „jeho“ výběr hráčů do dvaceti let.

„Nedávno jsme odehráli úspěšnou kvalifikaci na mistrovství Evropy. Cílem byl postup, což se splnilo. Na přelomu srpna a září se uskuteční šampionát v Řecku a Srbsku. Věřím, že tam uděláme dobrý výsledek,“ konstatoval Michal Nekola.

Zkušený trenér vnímá i fakt, že se někteří mladí hráči plynule zapojují i do bojů v nejvyšší soutěži mužů.

„Myslím, že devět kluků z reprezentační „dvacítky“ je už součástí svých extraligových týmů. A to nejen na soupisce, ale objevují se i na hřišti. V tom by mohla být i budoucnost pro reprezentační áčko. Ti nejlepší mladíci asi budou chtít jít do ciziny, kde mohou sbírat zkušenosti. Docela bych jim přál, aby odehráli v extralize nějakou sezonu a dostali se ven,“ přemítal Michal Nekola.

Volejbal je jeho životní náplní. Jako hráč získal v české extralize čtyři tituly. Dva s týmem Aero Odolena Voda a stejný počet i s celkem VK Ústí nad Labem. Pokud jde o trenérské působení, tak má na svém kontě dvanáct a půl sezony na lavičce Dukly Liberec s řadou medailí včetně dvou mistrovských titulů. K tomu i zmíněnou práci u reprezentačního áčka.

„Že jsem v liberecké Dukle vydržel tak dlouho, bylo asi tím, že jsem byl ve správný čas na správném místě. Je pravda, že se nám dařilo. Fungovali jsme na pevné bázi a nebylo nutné něco měnit. Pak se to zaseklo, ale takový je trenérský život,“ ohlédl se Michal Nekola.

Na úvahu, zda jej neláká znovu extraligová lavička, pak odpověděl s nadhledem.

„S vedením svazu jsme se domluvili, že u dvacítky to není jen záskok. Teď jsem u tohoto týmu druhým rokem a baví mě to. Vidím výsledky své práce. Kluci se posouvají a mám z toho radost. Nechal bych to osudu, jak se bude volejbal vyvíjet dál,“ zakončil Michal Nekola.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz