Hlavní obsah
Sport

Čtrnáctinásobný mistr Jiří Novotný se vrací do ligy, stal se asistentem v Českých Budějovicích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z části fotbalového stadionu v Českých Budějovicích

Na konci srpna jsem se při výletu do Českých Budějovic zastavil i na fotbalovém stadionu Dynama. Tak trochu z nostalgie i ze zvědavosti, jak vypadá současné prostředí tamního prvoligového klubu.

Článek

Jako sportovní novinář jsem v minulosti takříkajíc i pracovně sledoval počínání jihočeského týmu v první nebo i druhé lize. A nyní jsem zaznamenal, že Dynamo České Budějovice získalo až v sedmém ligovém kole první bod za bezbrankovou remízu s Bohemians Praha 1905. V klubu věří, že to bude impuls ke zlepšení, protože Jihočeši z posledního místa tabulky ztrácejí na předposlední Teplice „jen“ dva body.

Jen pro připomenutí, po druhém kole byli odvoláni trenéři Jiří Lerch a Jiří Kladrubský. Týmu se ujal nově angažovaný kouč František Straka, který od 3. září má nového asistenta. Stal se jím bývalý obránce Jiří Novotný, čtrnáctinásobný mistr ligy s pražskou Spartou, někdejší reprezentant nejen se starty za národní tým, ale i s 83 zápasy v klubových evropských pohárech.

Zatímco František Straka prošel během trenérské kariéry řadou štací, Jiří Novotný se vrací na českou prvoligovou scénu v nové roli vůbec poprvé od roku 2006, kdy jako hráč skončil v tehdejším celku FK SIAD Most.

Vybavuji si, že Jiří Novotný přišel do Mostu už ověnčený mistrovskými tituly se Spartou a také po angažmá v ruském klubu Rubin Kazaň. Severočechům pomohl pod vedením trenéra Přemysla Bičovského a po boku svého dlouholetého spoluhráče Horsta Siegla k historickému postupu Mostu do první ligy. V ní pak odehrál za mostecký klub třicet zápasů.

Podle statistik završil Jiří Novotný svoji bilanci 405 utkání v nejvyšší soutěži v dresu Mostu na podzim 2006 pod vedením trenéra Zdeňka Ščasného v zápase s Českými Budějovicemi! Tedy proti mužstvu z jihu Čech, kam nyní přišel nastartovat trenérskou dráhu v první lize! Jen pro zajímavost, tehdy hráli za Budějovice mj. Karel Poborský, David Horejš a další známé postavy.

Z Mostu tenkrát Jiří Novotný zamířil do druholigových Blšan za trenérem Bičovským, pod jehož taktovkou hrál i na Slovensku za Ružomberok. A s vrcholovým fotbalem se na prahu čtyřicítky rozloučil v barvách druholigové pražské Dukly. Poté ještě pokračoval v nižších soutěžích, kde zastával i roli hrajícího trenéra apod.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz