Hlavní obsah
Sport

Čtyřicet let od olympiády v Sarajevu. Moc si vážím hokejového stříbra, svěřuje se Vladimír Kýhos

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Bývalý hokejový reprezentant a nynější trenér Vladimír Kýhos (únor 2024).

Dlouhých čtyřicet let už uplynulo od konání zimních olympijských her v Sarajevu, kde v roce 1984 získala tehdejší československá hokejová reprezentace stříbrné medaile.

Článek

K aktérům úspěšného turnaje patřil i Vladimír Kýhos, tehdejší útočník Litvínova a později trenér řady extraligových klubů.

Jako sportovní novinář jsem se setkával s Vladimírem Kýhosem na hokejových stadionech od doby jeho hráčské dráhy až do současnosti. A proto jsem ho zrovna v těchto únorových dnech, kdy si sportovní prostředí připomíná i zmíněné hokejové zápolení v Sarajevu, požádal alespoň krátce o jeho ohlédnutí za ZOH 1984.

„Určitě na to vzpomínám velice rád. Byl to vrchol mojí hráčské kariéry. Po polovině tehdejší ligové sezony 1983/84 jsem vedl kanadské bodování soutěže. A patřil jsem do reprezentačního béčka, za které jsem asi šestkrát za sebou nastoupil do mezinárodních turnajů. Před olympiádou se zranil Ladislav Svozil a byl jsem povolán místo něj do výběru pro Sarajevo. Vrátil jsem se z právě probíhajícího turnaje béček do Prahy a připojil se k áčku,“ přiblížil mi Vladimír Kýhos okolnosti své nominace na ZOH.

Každého hned napadne, jak bylo těžké se bez přípravy sehrát s novými reprezentačními spoluhráči.

„Myslím, že to nebyl zase až takový problém. Byl jsem celkem konstruktivním hokejistou a znali jsme se s ostatními hráči z československé ligy,“ podotkl Kýhos.

A sám přidal postřeh z rozhodujícího zápasu o zlato s tehdejším týmem SSSR.

„Škoda, že jsme dostali nešťastný první gól. Koževnikov vystřelil od modré, trefil břevno a puk se od zad brankáře Šindela odrazil do brány. Přitom to byl vyrovnaný zápas. S odstupem času jsme ale brali stříbro jako velký úspěch a olympiádu samotnou jako velký zážitek,“ líčil Kýhos.

Pro doplnění sestava týmu Československa: Šindel (Králík) – Chalupa, Benák, A. Kadlec, Hořava, R. Svoboda, Uvíra – Caldr, Pašek, Korbela - V. Lukáč, Rusnák, Liba – Hrdina, Vl. Růžička, Richter – Lála, Kýhos, Černík.

Na olympiádě v Sarajevu získala dvě medaile československá reprezentantka v běhu na lyžích Květa Jeriová – bronz v individuálním závodě a stříbro ve štafetě.

„Na moc ostatních sportů jsme se vzhledem k náročnému vlastnímu programu nedostali, ale zrovna jsme měli štěstí, že jsme viděli přímo ten závod, v němž Květa Jeriová doběhla pro bronz. Moc jsme jí fandili a právě i takové dojmy z podpory našich reprezentantů na olympiádě utvářejí nezapomenutelné zážitky,“ dodal Vladimír Kýhos.

Letos osmašedesátiletý Kýhos je dál aktivní v hokejovém dění. V extralize vedl naposledy jako hlavní trenér celek Litvínova v roce 2020 a momentálně je trenérem HC Most, účastníka třetí nejvyšší soutěže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz