Hlavní obsah
Sport

Dalibor Slezák o lize: Sparta a Slavia mají široké kádry, ani Plzeň nezahálí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Na snímku bývalý ligový fotbalista Dalibor Slezák, který je trenérem v klubu Bohemians Praha

Někdejší fotbalový útočník Dalibor Slezák vystřídal během bohaté kariéry jako hráč devět prvoligových klubů. Momentálně je hlavním trenérem béčka Bohemians Praha ve třetí nejvyšší soutěži, ale samozřejmě má dál blízko k první lize.

Článek

S Daliborem Slezákem jsem hovořil při zápase rezervy vršovických Klokanů v Ústí nad Labem. Hlavním tématem bylo právě dění v české Chance Lize.

Ze své pozice v Bohemians jistě chodíte i na prvoligová utkání. Co říkáte na rozjezd sezony v podání favoritů?

Sparta a Slavia mají hodně široké kádry. Také Plzeň určitě nezahálela a sestavuje dál kvalitní mužstvo. Dvě tři ligová kola ještě uceleně nevypovídají o formě. Pořád je to začátek. První úvahy bychom mohli učinit pod dalších pěti zápasech.

Celkem pět českých klubů účinkuje v evropských pohárech. A v této pětici je i Baník Ostrava, kde jste jako hráč také působil. Jak vnímáte ostravskou realitu v Konferenční lize?

Jestli si někdo z fanouškovského prostředí kromě pražské Bohemky zaslouží evropské poháry, pak jsou to příznivci Baníku. To je fenomén, jak to prožívají. Nevím, jak daleko se tým dostane, ale znovu opakuji, že fanoušci dávají klubu velkou energii. Přejme jim to. V Evropě není lehkých soupeřů a věřím, že v domácím prostředí mohou být ostravští fotbalisté pro soupeře nebezpeční, což je dobře.

Nelze se nezeptat, jak vzpomínáte na svoji „baníkovskou“ éru?

Zažil jsem ještě československou ligu v sezoně 1992/93, pak jsem byl na rok ve Slovanu Liberec už v české první lize a za Ostravu jsem hrál znovu v sezoně 1994/95. A jména tehdejších spoluhráčů? Tomáš Řepka, Martin Čížek, Tomáš Galásek, Radek Slončík, Ivo Staš, Jirka Časko, Viliam Hyravý, ze zahraničí se vrátili Jirka Bartl a Alois Grussmann. A s námi hrál i Martin Svědík, nyní už renomovaný trenér. Byla tam směsice mladých a zkušených hráčů. Pro mě nesmírně zajímavá doba, zíral jsem na to zpočátku s otevřenou pusou.

V Liberci jste zažil nováčkovskou sezonu Slovanu 1993/94 v české nejvyšší soutěži. Napadlo by vás tehdy, že klub pak získá tři mistrovské tituly v letech 2002, 2006 a 2012?

Tehdy si mě vyžádal liberecký trenér Vlastimil Petržela po domluvě s ostravským Vernerem Ličkou na hostování. Poznal jsem libereckou euforii ještě na starém stadionu U Nisy. Mužstvo se skládalo a zlepšovalo, což platilo i o vybudování zázemí a fotbalového prostředí. Někteří kluci se pak posunuli i do jiných a zvučnějších klubů, třeba Pepa Obajdin do Frankfurtu nad Mohanem a do Sparty, Martin Hašek do Sparty, brankář Láďa Maier do Rapidu Vídeň atd. Nikdo ale nemohl čekat, kam se Slovan dostane.

Nezapomeňme při našem rozhovoru ani na „vaši“ Bohemku. Jaká je kooperace mezi A-týmem a béčkem?

Působení a hodnocení áčka je v kompetenci hlavního trenéra Jaroslava Veselého. Myslím, že spolupracujeme velice dobře. Jeho asistentem u áčka je David Bartek, současně hráč béčka. Takže tady jsou vazby bez problémů. Do realizačního týmu přibyl i asistent Stanislav Hejkal, který se věnuje především áčku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz