Hlavní obsah
Cestování

Dějiny České Lípy jsou spojené s vodním hradem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z České Lípy - náměstí

Město Česká Lípa v Libereckém kraji leží 80 km severně od Prahy na řece Ploučnici s historickým centrem na jejím pravém břehu. Zahrnuje čtrnáct místních části, kde žije přibližně 37 tisíc obyvatel.

Článek

Při návštěvě města mě na některé pamětihodnosti upozornila Jitka Stárková, referentka cestovního ruchu a informací z Regionálního turistického informačního centra Česká Lípa s odkazem na webové stránky města.

Dějiny města jsou spojené s vodním hradem. Vodní hrad Lipý je jednou z nejstarších památek v České Lípě, neboť jeho historie sahá až do konce 13. století. Osudy hradu jsou úzce spjaty s historií města, jež pravděpodobně nechal vystavět nejslavnější z rodu Ronovců, Jindřich z Lipé. Ten roku 1319 odprodal své panství Berkům z Dubé , kteří je měli v držení až do husitských válek.

Na počátku 16. století byl hrad přestavěn na zámek. Po bitvě na Bílé hoře se stal majetkem Albrechta z Valdštejna, který však přesunul správu panství na Nový Zámek v Zahrádkách a hrad Lipý začal chátrat. V průběhu staletí pak sloužil zámek různým účelům, až byla poškozená část v padesátých letech 20. století odstřelena.

V roce 2003 byl hrad po jedenáctiletém archeologickém průzkumu zpřístupněn veřejnosti.

Prohlídkový okruh s průvodcem zahrnuje prohlídku nádvoří s prezentací pozůstatků hradní architektury, návštěvu unikátních hradních sklepení s drobnou ukázkou archeologických nálezů a prohlídku jediné dochované stavby hradu Lipý – branské věže, kde je instalována expozice připomínající život na hradě Lipý na přelomu 19. a 20. století.

Během roku se zde odehrává také řada kulturních a společenských akcí. O Velikonocích tu můžete zhlédnout Pašijové hry, v létě se pobavit při městských slavnostech a před Vánocemi vychutnat adventní náladu.

Česká Lípa může nabídnout třeba také vlastivědné muzeum a galerii, která se nachází v bývalém augustiánském klášteře, a komplexní vlastivědnou expozici Českolipska a jedinečné etnografické a přírodovědné sbírkové předměty z celého světa. Ke klášteru též patří rozlehlá zahrada. Dále u vodního hradu Lipý je Veřejné akvárium, které ukáže 80 druhů ryb z nejrůznějších končin světa. Kostel Narození Panny Marie na náměstí Palackého, náměstí T. G. Masaryka, kde se nachází morový Sloup ze 17. století, Radnice v novorenesančním slohu, komplex secesních domů.

Zdroje: webové stránky města Česká Lípa, turistika.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Vodní hrad Lipý

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz