Hlavní obsah
Sport

Derby Liberec – Jablonec je i prestižním trenérským soubojem Radoslav Kováč versus Luboš Kozel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z fotbalového stadionu v Liberci, kde hraje Slovan první ligu

Ligový los tomu chtěl, že o víkendu 5. a 6. října se v nejvyšší fotbalové soutěži uskuteční dvě derby. Programu samozřejmě vévodí souboj pražských rivalů mezi Slavií a Spartou. Dalším hitem je ovšem zápas Slovan Liberec – FK Jablonec.

Článek

Samy severočeské kluby při lákání fanoušků na utkání zvou na tzv. Podještědské derby. A na měření sil obou klubů se dá tentokrát pohlížet z různých aspektů.

V minulosti jsem jako sportovní novinář se zaměřením na severní Čechy, a tudíž i na liberecký a jablonecký fotbal, sledoval od prvních sezon obou klubů v první lize řadu Podještědských derby. A to na obou stadionech. A vybavuji si tehdejší atmosféru v hledištích i na hřišti.

Nynější derby ponese spoustu zajímavých prvků. Tak například trenérské téma. Slovan Liberec povede do zápasu nový kouč Radoslav Kováč, který v létě nahradil na liberecké lavičce Luboše Kozla. A právě Luboš Kozel přijede do Liberce v roli hlavního trenéra Jablonce.

Pro Kováče to nebude premiérová zkušenost s derby Liberec – Jablonec. V letech 2013-14 byl totiž jako hráč kapitánem libereckého celku a odehrál tři duely i proti Jablonci. Od té doby se ale hodně změnilo, a i sám současný liberecký lodivod připouští, že mezi hráčským a trenérským postem je velký rozdíl.

Na první dojem by se mohlo zdát, že pro Luboše Kozla hovoří ještě od letošního jara znalost libereckého týmu, který sám trénoval. Jenže to je asi nepřesná úvaha, protože kromě Kozla v létě odešlo na deset hráčů z tehdejšího libereckého kádru. Takže proti Jablonci už nenastoupí například Chaluš a Fukala (přestup do Baníku Ostrava), Kulenovič (Nizozemsko), Žambůrek (návrat do ciziny), Prebsl (Slavia), Horský (Teplice), Penner (Mladá Boleslav), Tetour (Kypr), Vliegen (Belgie), Doumbia a další.

Místo nich Liberec angažoval plejádu nových tváří z české ligy i ciziny. Před derby ale Slovan ztrácí v tabulce na Jablonec dva body a má velkou motivaci v případě vítězství předstihnout svého soka bodově i v průběžném pořadí.

Na aktuálních soupiskách obou celků figuruje spousta zahraničních hráčů – třináct v Liberci a devět v Jablonci. Především pro nové a letní liberecké posily z ciziny to bude vůbec první derby s rivalem ze sousedního města, kdežto někteří jablonečtí hráči ze zahraničí už v klubu působili v minulé sezoně.

Derby se hraje v sobotu 5. října od 19 hodin v Liberci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz