Hlavní obsah
Sport

Fotbalové Ústí nad Labem: jedenáct trenérů za čtyři roky, teď přišel Svatopluk Habanec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z fotbalového stadionu v Ústí nad Labem, kde hraje domácí tým třetí ligu

Jedenáct trenérů u jednoho fotbalového týmu během čtyř let. Na první pohled se zdá, že to ani není reálné, přesto se takovou bilancí „pyšní“ FK Ústí nad Labem.

Článek

Na lavičce tohoto celku se během krátké doby při působení ve druhé lize (Fortuna národní liga) a následně po sestupu do ČFL ve třetí lize vystřídala velká skupina koučů, z níž někteří měli nebo mají na domácí scéně takříkajíc „zavedené“ jméno.

V květnu 2020 skončil v Ústí trenér Aleš Křeček. Sezonu dokončoval v roli kouče jeho tehdejší asistent Petr Vrabec. V létě přišel Jiří Jarošík (předtím např. asistent ve Slovanu Liberec). V lednu 2021 tým převzal David Jarolím s asistenty Lukášem Jarolímem a trenérem brankářů Jaromírem Blažkem. V průběhu jara 2022 byl David Jarolím odvolán a klub angažoval Martina Haška, pod nímž Ústí sestoupilo z druhé ligy.

Do ČFL nastoupil celek pod vedením trenéra Dušana Tesaříka. Během sezony byl rovněž odvolán a ročník dokončil Vít Raszyk. V létě 2023 byl jmenován hlavním trenérem slovenský kouč Branislav Sokoli (předtím asistent trenéra v Liberci). V listopadu jej vedení odvolalo a tým krátce vedl šéftrenér mládeže Miroslav Vlasák. V lednu 2024 nastoupil Daniel Sochor, vydržel do května, kdy byl rovněž odvolán a k týmu přišel slovenský trenér Jozef Šišjak.

A nejnovější situace v Ústí? V polovině června se ujal taktovky Svatopluk Habanec, který se do klubu vrátil po dvanácti letech! Za tu dobu absolvoval několik angažmá. Především se výrazně zapsal do kroniky prvoligového týmu FC Slovácko, kde působil nepřetržitě čtyři roky v období 2012-2016. Tehdy zabudoval do mužstva hráče, kteří se pak stali oporami a mnozí z nich jsou jimi ve Slovácku dodnes. Dá se říci, že Habanec stál u základů hráčského kádru, z něhož právě končící trenér ve Slovácku Martin Svědík vytáhl maximum.

Další Habancovou štací byla po Slovácku tehdy ještě prvoligová Zbrojovka Brno, kde ale kouč nevydržel dlouho. Nové působení potom Habanec našel v tehdy druholigovém FC Třinec. Poslední tři roky strávil mimo profesionální fotbal v Kuřimi u Brna. Letos s tamním týmem postoupil z krajského přeboru do divize a byl šéftrenérem klubu.

Habancův návrat na sever Čech je pikantní z několika ohledů. Jako bývalý hráč Teplic začínal trenérskou dráhu v Chomutově a v teplickém klubu byl u áčka asistentem několika trenérů. Po příchodu do Ústí nad Labem v roce 2007 zažil s klubem dva postupy do první ligy!

V sezoně 2010-2011 muselo ale Ústí hrát prvoligové domácí zápasy v azylu, konkrétně právě v Teplicích. Po sestupu do druhé ligy se ústecký celek probojoval do nejvyšší soutěže znovu hned v následující sezoně, jenže kvůli nevyhovujícímu domácímu stadionu nesplnil požadovaná kritéria a nezbylo mu, než zůstat ve druhé lize.

Svatopluk Habanec má z doby svých úspěchů v Ústí velmi dobré renomé. A momentálně sestavuje pro ČFL kádr, jehož nejnovější posilou je brankář Tomáš Grigar z FK Teplice. Gólman, který odchytal na čtyři stovky prvoligových zápasů, když před Teplicemi získal i dva tituly se Spartou. V ní debutoval před dvaceti lety, jeho spoluhráči ve Spartě byli např. Radoslav Kováč (nynější trenér Liberce), Karel Poborský, Michal Kadlec, Tomáš Sivok, Tomáš Řepka, Pavel Horváth, Libor Došek a další.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz