Hlavní obsah
Cestování

Františkovy Lázně v lázeňském trojúhelníku zas tak malé nejsou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z Františkových Lázní

V takzvaném západočeském lázeňském trojúhelníku Františkovy Lázně zůstávají z lázní nejmenší, ale zas tak malé rozhodně nejsou. Jejich návštěva a pobyt v nich skýtají spoustu možností nejen k relaxaci, ale i k poznávání.

Článek

Moje první cesta po příjezdu z Chebu do Františkových Lázní vedla do turististického informačního centra, kde pravidelní či náhodní návštěvníci, turisté a lázeňští hosté mohou získat množství podnětů pro trávení volného času. A to i z různých oblastí, vztahujících se k městu i regionu.

Ochotní pracovníci centra poskytují informace o kulturních a společenských akcích, památkách, pamětihodnostech i současnosti včetně dopravní infrastruktury města i nedalekého Chebu.

Františkovy Lázně byly založeny už na konci 18. století, jak zdůrazňuje web města.Tehdy byly vystavěny na barokním principu osové symetrie. Avšak následně se jejich podoba změnila, od druhého desetiletí 19. století totiž byly přestavěny do formy ideálního lázeňského města s pravidelnou šachovnicovou sítí ulic, rozloženého kolem pramenů. Jsou jedním z nejlépe zachovalých lázeňských měst.

I při procházce městem, rozsáhlými parky a upravenými kolonádami se každý může přesvědčit o renomé lázeňského místa. Františkovy Lázně jsou rovněž důkazem, že velikost nehraje roli. Nejsou totiž známy jen v českých luzích a hájích, jejich věhlas daleko překračuje hranice Česka. I díky arcchitektuře a historii.

Svou pověst si vysloužily především jedinečnými úspěchy v léčbě ženských gynekologických onemocnění včetně léčby neplodnosti. Od svého založení jsou proto vyhledávanou lokalitou dámské klientely. Ta je předurčila rovněž k tomu, že jsou brány jako místo ženské emancipace a demokratizace společnosti.

Zdroj: s využitím webových stránek města Františkovy Lázně

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz