Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hanácká metropole Olomouc zažívá i letos pestré léto

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z centra Olomouce při červnovém festivalu „Olomouc (o)žije“

K hojně navštěvovaným oblastem domácími i zahraničními turisty v rámci České republiky patří nepochybně Olomouc a její okolí. Hanácká metropole je správním centrem Olomouckého kraje a odedávna se řadí k nejvýznamnějším městům českého státu.

Článek

Ve městě o rozloze 10 336 ha žije 102 293 obyvatel.

Velkým zdrojem poznatků a námětů pro prohlídku města je jistě i Turistický informační portál Olomouckého kraje.

Každý, kdo do Olomouce zavítá, si určitě všimne typických atributů z historie, které se přenášejí i do současnosti. Olomouc díky svojí poloze, starobylé univerzitě, duchovním, kulturním a řemeslným tradicím byla po několik staletí přirozeným centrem Moravy, které lákalo umělce, vzdělance a obchodníky.

Olomouc má mnoho výsad. Od roku 2000 je zapsána díky sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO a po Praze je druhou nejrozsáhlejší památkovou rezervací v ČR.

Takřka pokaždé, když jsem do Olomouce zavítal, tak se ve městě něco dělo. Přesvědčil jsem se o tom, že pro svou atmosféru je Olomouc vyhledávaným centrem řady kulturních, společenských a sportovních akcí.

Když jsem tam byl zatím naposledy ve druhé polovině června, ve městě zrovna probíhal festival pod názvem Olomouc (o)žije. Byla to přehlídka většinou mladých a začínajících zpěváků, hudebních skupin i dalších méně známých umělců, kteří přímo na náměstích a nejen v centru, ale i přilehlých ulicích předváděli svoji produkci. Ani mě nepřekvapil velký zájem přihlížejících či procházejících se olomouckých občanů, ale i turistů a návštěvníků města.

Ostatně, čilý ruch v centru není ničím výjimečným ani v zimním období. Vyhlášené jsou Olomoucké vánoční trhy, na které se sjíždějí lidé takřka z celé republiky i z Polska, Rakouska a zřejmě i dalších zemí. Alespoň to bývá patrné z časté polštiny, či němčiny, kterou slýcháváte na prostranství i v restauracích.

Už více než čtyřicetiletou tradici má mezinárodní zahradnická výstava Flora Olomouc. Oblíbený je také Podzimní festival duchovní hudby či Mezinárodní varhanní festival. Své fanoušky si našly také mladší akce - Beerfest, Festival Flamenca nebo Olomoucký ½ maraton. Příjemnou relaxaci nabízí rozlehlé parky plné zeleně, moderní Aquapark i velká zoologická zahrada na Svatém Kopečku.

Zdroj: s využitím Turistického informačního portálu Olomouckého kraje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz