Hlavní obsah
Sport

Házenkářky Baníku Most jsou třetí v česko-slovenské interlize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek ze zápasu házenkářek Baníku Most v domácí hale v česko-slovenské interlize

Házenkářky DHK Baník Most figurují na třetím místě dlouhodobé tabulky MOL ligy. V probíhající sezoně ale už vyhrály český pohár a mohou se chystat na play-off české ligy.

Článek

Mostecký celek je v česko-slovenské soutěži na „bronzové“ příčce za týmy Iuventa Michalovce a DAC Dunajská Streda. Ještě nedávno se zdálo, že by severočeský tým mohl v posledním kole a přímém souboji na půdě Dunajské Stredy zabojovat ještě o „stříbro“, ale nepovedlo se.

První sezonu v roli trenéra mosteckých házenkářek prožívá Vladimír Šuma. Bývalý reprezentant s bohatou hráčskou kariérou doma i v zahraničí je výraznou postavou v házenkářském prostředí.

Vladimír Šuma je odchovancem Lovosic a na svém kontě má 125 reprezentačních startů, od roku 1993 do roku 2002 se zúčastnil tří mistrovství světa a stejného počtu mistrovství Evropy. Byl vyhlášen Házenkářem roku 1994.

Získával jako hráč mistrovské tituly s Duklou Praha, třináct sezon strávil v Německu. Po návratu z ciziny nejprve ještě tři roky hrál za Lovosice, poté se dal na trenérskou dráhu a byl hlavním trenérem áčka Lovosic v extralize. V témže klubu naposledy vedl tamní dorost.

Jako sportovní novinář znám Vladimíra Šumu z jeho hráčského i trenérského působení v Lovosicích. Jeho sportovní bilance vzbuzuje uznání. Nejen z pohledu klubu, ale především národního týmu. Proto jsem ho nejprve požádal o krátké ohlédnutí za dosavadní kariérou.

„Bylo to úžasné. Na takové období se dobře vzpomíná. I když už je to za námi. Za mě převažuje spokojenost s kariérou,“ řekl mi Vladimír Šuma.

A charakterizoval současnou házenou.

„Samozřejmě vidím rozdíly od doby, co jsme hráli my. Házená prošla třemi úrovněmi dopředu směrem do rychlosti. Je to vidět i u házenkářek, jsou to atletky, gladiátorky. Dnešní házená? Úplně jiné pojetí než za nás,“ tvrdil přesvědčivě.

V kádru Baníku Most je řada reprezentantek. Vladimír Šuma to bere jako realitu vrcholového sportu.

„Myslím, že hráčky jsou na to zvyklé. Ty nejlepší by mohly a měly brát tuhle možnost jako čest reprezentovat. Most má dlouhodobě početné zastoupení v národním týmu. Je to i vizitka klubu. Nějaká únava a náročný program? Všechno se dá skloubit i s klubovým děním,“ pronesl ještě Vladimír Šuma.

Ve finiši sezony čeká na házenkářky Mostu vyřazovací část v české lize. Tým do něj vstoupí z nejvýhodnější pozice jako nejlepší český tým z interligy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Česko-slovenská interliga v házené žen

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz