Hlavní obsah
Sport

Hokejová osmnáctka po soustředění v Chomutově chce uspět na mistrovství světa ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek je z arény v Chomutově, kde česká hokejová reprezentace hráčů do 18 let absolvovala soustředění před MS ve Finsku

Ve druhé polovině dubna je v hokejovém prostředí soustředěna největší pozornost na finálovou sérii extraligy play off a závěrečnou přípravu české reprezentace na mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Článek

Na svůj svátek se ale chystá i národní tým hráčů do osmnácti let.

Od 25. dubna proběhne ve finských městech Espoo a Vantaa světový šampionát osmnáctek. Měl jsem možnost jako sportovní novinář sledovat předposlední fázi přípravy českého týmu na soustředění v Chomutově, spojeném se dvěma zápasy s Lotyšskem. Potom ještě byly generálkou dva duely se Slovenskem.

Výběr osmnáctiletých hokejistů má velmi silný realizační tým, alespoň z pohledu trenérského štábu a vedení sportovního úseku. Hlavním koučem je David Čermák, který ještě před rokem vedl České Budějovice v extralize. Jeho asistenty jsou Jaroslav Nedvěd, trenér HC Letňany, a Richard Žemlička, který pracuje v pražské Spartě s mládeží.

Trenérem brankářů je Lukáš Mensator, který nyní přechází z postu trenéra gólmanů Mladé Boleslavi do Karlových Varů. A manažerem týmu je Michal Vondrka, který ve čtyřiceti letech teprve před rokem ukončil hráčskou kariéru.

„Pokud jde o dějiště šampionátu, tak Finsko je dobrou hokejovou destinací,“ kvitoval Jaroslav Nedvěd při našem rozhovoru fakt, že se turnaj uskuteční ve Skandinávii.

V nominaci figurují i hráči z české extraligy dospělých. Konkrétně obránce Jan Skok a útočník Adam Benák si už připsali starty za Škodu Plzeň, další nadějní obránci Tomáš Galvas a Adam Král nastupují za Liberec a útočník Petr Sikora debutoval za Třinec.

„Kluci naskakovali do extraligy při různých okolnostech, například při marodce opor nebo dalších absencí v týmu,“ upřesnil Jaroslav Nedvěd.

Sestava osmnáctky se tvořila od začátku sezony. Impulsem bylo stříbro na Memoriálu Ivana Hlinky po finálové prohře s Kanadou až v prodloužení.

„Pak ale odešla spousta kluků do zámoří. A postupně jsme zkoušeli další adepty reprezentace. Naším cílem bylo složit co nejsilnější mužstvo pro mistrovství světa. Pracovali jsme na herním systému a finalizovali jsme kádr z hráčů z kanadské a americké juniorky a z Evropy,“ dodal Jaroslav Nedvěd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz