Hlavní obsah
Sport

Hokejový trenér David Bruk zamířil z Karlových Varů na střídačku Vítkovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek je z Arény v Karlových Varech, kde David Bruk trénoval místní extraligový tým

Aktérem zajímavého trenérského přesunu v rámci hokejové extraligy je zkušený David Bruk. A přesouvá se doslova z jednoho konce republiky na druhý.

Článek

Po takřka dvouletém angažmá na střídačce HC Energie Karlovy Vary se Bruk stal novým hlavním trenérem HC Vítkovice Ridera z Ostravy.

Někdejší extraligový útočník působil během hráčské kariéry v Plzni, Spartě Praha, Zlíně, Českých Budějovicích a v Litvínově. Kromě toho stihl i štace v Německu, Itálii a Norsku.

Jako sportovní novinář znám Davida Bruka od doby, kdy v roce 2018 přišel do prvoligových Litoměřic. To už měl za sebou trenéskou praxi u mládežnických reprezentací. A tehdy se ocitl v litoměřickém klubu krátce poté, co se mu splnil sen, který v sobě nosí asi všichni trenéři reprezentačních výběrů. Národní tým do 18 let pod jeho vedením porazil Kanadu 2:1 na světovém šampionátu v Rusku.

„Zdolali jsme Kanadu ve čtvrtfinále. To bylo fajn. Každá taková výhra je úspěchem a otevřela nám naději na boj o medaile. Vrátili jsme se ale se čtvrtým místem,“ říkal mi tehdy David Bruk při rozhovoru.

Zajímavostí je, že Brukovým asistentem na šampionátu byl Tomáš Martinec. Tedy kouč, který byl záhy jmenován hlavním trenérem áčka Mountfieldu Hradec Králové v extralize. A na stejné pozici pracuje i nyní.

„S Tomášem Martincem jsem předtím hrál v Litvínově. A když mu dal Hradec Králové možnost vést tým v nejvyšší soutěži, tak jsem to považoval za známku toho, že jsem si ho k osmnáctce vybral dobře,“ uvažoval ještě David Bruk.

Nový vítkovický kouč spolupracoval u juniorských reprezentací s řadou dalších kolegů. Jako kouč Litoměřic byl současně asistentem tehdejšího trenéra dvacítky Karla Mlejnka, současného lodivoda Litvínova.

Bylo proto jen otázkou času, kdy se i David Bruk objeví na extraligové střídačce. Z Litoměřic si ho v roce 2022 „vytáhly“ Karlovy Vary. Jenže letos nedlouho před koncem základní části byl odvolán. A Vary dokončovaly sezonu pod vedením Václava Eismanna, dosavadního asistenta. Ani pro něj nezbylo v klubu místo, a tak odešel do prvoligového Sokolova.

A počátkem dubna vedení Karlových Varů oznámilo, že k týmu přichází zbrusu nový trenérský štáb – hlavní kouč Pavel Patera s asistentem Davidem Moravcem a trenérem brankářů Lukášem Mensatorem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
HC Energie Karlovy Vary

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz